Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuusliitto: Työehtoneuvotteluiden aloittamiseen ei vielä edellytyksiä – "Emme voi ostaa työmarkkinasikaa säkissä"

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, että valtakunnallisten työehtosopimusneuvotteluiden aloittamiseen ei ole vielä edellytyksiä. Teollisuusliitto katsoo, ettei uusi työnantajayhdistys Teknologiateollisuuden työnantajat ry ole vielä jäsenpohjaltaan riittävän laaja neuvottelemaan sopimusta.

– Toiveenamme on se, että saisimme tietää yritykset, jotka ovat liittyneet tähän yhdistykseen, Aalto kertoi STT:lle.

Hänen mukaansa Teollisuusliitolla ei ole tietoa vielä, joten liitto ei pysty pysty arvioimaan, kuinka kattava työnantajayhdistys kaiken kaikkiaan on, Aalto kertoi STT:lle.

Hänen mukaansa Teknologiateollisuuden työnantajat ovat kertoneet, että yritysten lukumäärä on 539. Niissä on kaikkiaan 111 000 työntekijää, toimihenkilöä ja ylempää toimihenkilöä.

– Me emme tiedä, miten tämä jakaantuu Teknologiateollisuuden eri toimialoille, Aalto kertoo.

Aalto painottaa, ettei Teollisuusliitto voi ostaa "työmarkkinasikaa säkissä".

Hänen mukaansa Teollisuusliitto ei ole lyönyt lukkoon mitään numeroita, miten paljon yrityksiä pitäisi olla uudessa työnantajaliitossa, jotta neuvottelut voisivat alkaa. Kysymys on arviosta kattavuudesta.

Teknologiateollisuudessa on lukuisia eri toimialoja. Teknologiateollisuus päätti keväällä siirtyä yrityskohtaisiin neuvotteluihin, mutta yritykset saavat valita myös uuden työnantajajärjestön neuvottelemaan niiden puolesta valtakunnallisesta sopimuksesta.

Kaikkiaan Teknologiateollisuuden yritysten palveluksessa työskentelee kotimaassa noin 320 000 ihmistä. Uuteen työantajajärjestöön kuuluvissa yrityksissä työskentelee näin noin kolmannes alan henkilöstöstä.

Normaalisti olisi saatu sovittua lähes kaikesta

Aalto sanoo, että normaalisti tässä vaiheessa olisi saatu sovittua lähes kaikesta työnantajien kanssa, mutta nyt ei ole edes aloitettu neuvotteluita. Alan työehtosopimus päättyy marraskuun lopussa.

– Keskinäinen luottamus on aika ohutta. Nyt tarvittaisiin rakennuspalikoita, että saataisiin luottamus paremmalle tolalle.

Tavallisesti työehtosopimusneuvottelut kestävät Aallon mukaan puolisen vuotta. Neuvottelut on aloitettu ennen kesälomia. Usein tekstikysymykset on saatu pitkälti sovittua jo ennen lomia. Lomien jälkeen on päästy keskustelemaan rahasta ja sopimuskauden pituudesta.

Kädenpuristukseen on voinut aina luottaa

Aallon mukaan tilanne on erityisen valitettava siitä syystä, että kasvu on vihdoin kunnolla päässyt vauhtiin, vienti elpynyt ja yritysten tilauskannat ovat täynnä.

Hän vakuuttaa, että Teollisuusliitto haluaa kaikissa tilanteissa sopia. Hänen mukaansa vastapuolella täytyy kuitenkin olla joku, joka voi lunastaa annetut lupaukset, ja joku, jonka sana pitää tiukassakin tilanteessa.

– Lupauksien ja luotettavuuden tae on vahva työnantajayhdistys. Suomalaisen palkansaajan kädenpuristukseen on aina voinut luottaa. Lähiviikkojen aikana saamme tietää, päteekö sama työnantajapuoleen.