Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Silminnäkijät ylistävät poliisia, joka nuoli selässään auttoi ihmisiä pakenemaan Norjan hyökkääjää – "Hän on sankari"

Kongsbergin keskustaan kokoontui illalla ihmisiä sytyttämään kynttilöitä iskun uhrien muistoksi.

Silminnäkijät ylistävät poliisia, joka haavoittui keskiviikon jousiaseiskussa Norjan Kongsbergissa. Vapaalla ollut poliisi oli heidän mukaansa auttanut ihmisiä pakenemaan hyökkääjää, joka surmasi viisi ihmistä.

Poliisi oli Coop-ketjun ruokakaupassa Kongsbergin keskustassa, jossa tanskalaismies aloitti hyökkäyksensä. Hän sai nuolen selkäänsä, mutta välttyi hengenvaarallisilta vammoilta.

Paikallinen asukas Markus Alexander Kultima oli kävelemässä kadulla musiikkia kuunnellen, kun hän yhtäkkiä näki miehen huutavan hänelle, että hänen pitää lähteä pois. Kultima järkyttyi tajutessaan, että miehen selässä oli nuoli.

– En ymmärrä, kuinka hän uskalsi kävellä ympäriinsä sen nuolen kanssa yrittäen samaan aikaan saada ihmisiä menemään kotiin. Hän on sankari, Kultima sanoi Norjan yleisradiolle NRK:lle.

– Kotimatka tuntui hyvin pitkältä.

"Pelottavaa ajatella"

Poliisi on yksi hyökkäyksessä haavoittuneista kolmesta ihmisestä. Hän on jo päässyt pois Drammenin sairaalasta, ja hänen odotetaan toipuvan hyvin.

Useat silminnäkijät kertoivat NRK:lle poliisin laittaneen muiden ihmisten pelastamisen oman henkensä edelle ja pyrkineen auttamaan ihmisiä karkuun.

Täpärästi pakoon päässyt Kultima oli torstai-iltana Kongsbergin keskustassa, jossa ihmiset laskivat kaupungin torilla maahan kukkia ja nallekarhuja ja sytyttivät kynttilöitä ja lyhtyjä. Hän kertoo tunteidensa vaihtelevan voimakkaasti.

– Se vaihtelee hyvän olon ja itkemisen välillä.

Jotkut silminnäkijät kertoivat, etteivät heti olleet tajunneet, että nyt oli tosi kyseessä.

Hansine Kristine Biringvad oli ulkona tupakalla, kun hän kuuli pamauksen ja näki ihmisten juoksevan pakokauhun vallassa katua pitkin. Sitten hän näki epäillyn hyökkääjän seisomassa jonkin matkan päässä jousen ja nuolien kanssa.

Biringvad oli itsekin ollut matkalla ruokakauppaan, jossa hyökkäys alkoi.

– Jos en olisi pysähtynyt tupakoimaan, olisin ollut kaupassa. Sitä on pelottavaa ajatella.

Hyökkääjän surmaamat 50–70-vuotiaat uhrit olivat poliisin mukaan valikoituneet sattumanvaraisesti. Mies saatiin kiinni runsaat puoli tuntia poliisin saaman ilmoituksen jälkeen.

Epäiltyä esitetään vangittavaksi

Teosta epäiltyä Espen Andersen Bråthenia on määrä esittää vangittavaksi tänään. Hän itse ei ole paikalla kuulemisessa, jossa asiasta päätetään.

Norjassa syntynyt ja kasvanut Bråthen, 37, on Tanskan kansalainen.

Epäilty oli tuomittu aiemmin lähestymiskieltoon kahta perheenjäsentä vastaan, kun hän oli uhannut tappaa heistä toisen. Epäilty on tuomittu aiemmin myös omaisuusrikoksista ja vähäisestä määrästä huumeita.

Poliisi kertoo olleensa jo aiemmin huolissaan islamiin kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Poliisi ei ole vielä avannut teon tarkempia motiiveja, mutta tekoa pidetään terroristisena.

Epäillylle tehtiin eilen alustava mielentilatutkimus.