Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Norjan epäilty hyökkääjä vangittiin neljäksi viikoksi – miestä epäillään viidestä murhasta ja kolmen ihmisen vahingoittamisesta

Norjan Kongsbergin jousiasehyökkäyksestä epäiltyä miestä epäillään viidestä murhasta ja kolmen ihmisen vahingoittamisesta, kertoi tutkinnanjohtaja Per Thomas Omholt poliisin tiedotustilaisuudessa.

Epäiltyjen vahingoittamisien määrä saattaa vielä kasvaa, koska miehen epäillään yrittäneen ampua myös muita ihmisiä. Poliisi kertoo kuulleensa yli 50:tä silminnäkijää tapahtumiin liittyen.

Poliisi uskoo miehen suunnitelleen tekoaan ainakin jonkun aikaa, mutta teon motiivi ei poliisin mukaan ole vielä selvinnyt. Terroriteosta miestä ei tällä hetkellä epäillä.

Omholtin mukaan teon syyn uskotaan liittyvän psyykkiseen sairauteen.

– Mutta tutkimme vielä muitakin mahdollisuuksia, sanoi Omholt.

Epäilty ei ole myöntänyt syyllisyyttään rikokseen, mutta on poliisin mukaan myöntänyt teon tosiseikat.

Epäilty määrätty vankeuteen

Aiemmin tänään kerrottiin, että hyökkäyksestä epäilty mies on määrätty vangittavaksi neljän viikon ajaksi, joista ensimmäiset kaksi eristyksissä. Oikeus päätti asiasta kuulemisessa, jossa epäilty itse ei ollut paikalla.

Epäilty Espen Andreas Bråthen, 37, ei istu tavanomaisessa tutkintavankeudessa vaan hoitolaitoksessa. Hänet siirrettiin torstaina terveydenhuollon huostaan mielentilatutkimuksen tekemiseksi. Täysi mielentilatutkimus voi kestää kuukausia, ja sen tarkoituksena on selvittää, tekikö tanskalaismies tekonsa täydessä ymmärryksessä. Se puolestaan vaikuttaa siihen, millainen hänen mahdollinen tuleva tuomionsa olisi.

– Tämä (mielentilatutkimus) viittaa siihen, että asiat eivät ole ihan niin kuin pitäisi, epäillyn asianajaja Fredrik Neumann sanoi VG-lehdelle viitaten tämän mielenterveyteen.

Asianajajan mukaan Bråthen ei vastustanut vangitsemista.

Oikeus perusteli vangitsemista tapauksen vakavuudella sekä sillä, että tapaukseen kohdistuu paljon sekä kansallista että kansainvälistä mediahuomiota, jonka vuoksi epäiltyä täytyy suojella ulkopuoliselta vaikutukselta.

Poliisi: Teko ei vaikuta suunnitellulta

Keskiviikon hyökkäyksessä sai surmansa viisi ihmistä ja haavoittui kolme. Bråthen on myöntänyt teot kuulusteluissa. Tekoa pidetään terroristisena, mutta poliisi ei ole kertonut tarkempaa motiivia.

Poliisi oli ollut jo aiemmin huolissaan islaminuskoon kääntyneen miehen radikalisoitumisesta. Mies oli poliisille entuudestaan tuttu muun muassa omaisuus- ja huumausainerikoksista.

Poliisin mukaan joukkosurman tutkinnassa ei ole ilmennyt mitään, mikä kertoisi hyökkäyksen olleen etukäteen suunniteltu.

Poliisi kertoi Norjan TV2:lle myös, ettei mikään viittaa myöskään siihen, että jokin Kongsbergin keskustan kaupassa tapahtunut olisi laukaissut tapahtumat. Jousella aseistautunut hyökkääjä aloitti ampumisen ruokakaupassa.

Miestä on kuulusteltu kahdesti, eikä uusia kuulusteltuja ole poliisin mukaan enää suunnitteilla.

Norjan uuden pääministerin Jonas Gahr Stören on määrä vierailla Kongsbergissä iskujen tekopaikalla tänään. Kongsbergin pormestari Kari Anne Sand sanoi perjantaina olevansa kiitollinen vierailusta, kuten myös kuningas Harald V:n lähettämästä kirjeestä, jota hän kuvaili "lämpimäksi ja hyväksi kirjeeksi."

Silminnäkijät ylistävät poliisia, joka nuoli selässään auttoi ihmisiä pakenemaan

Silminnäkijät ovat ylistäneet poliisia, joka haavoittui iskussa. Vapaalla ollut poliisi oli heidän mukaansa auttanut ihmisiä pakenemaan hyökkääjää.

Poliisi oli Coop-ketjun ruokakaupassa Kongsbergin keskustassa, jossa tanskalaismies aloitti hyökkäyksensä. Hän sai nuolen selkäänsä, mutta välttyi hengenvaarallisilta vammoilta.

Paikallinen asukas Markus Alexander Kultima oli kävelemässä kadulla musiikkia kuunnellen, kun hän yhtäkkiä näki miehen huutavan hänelle, että hänen pitää lähteä pois. Kultima järkyttyi tajutessaan, että miehen selässä oli nuoli.

– En ymmärrä, kuinka hän uskalsi kävellä ympäriinsä sen nuolen kanssa yrittäen samaan aikaan saada ihmisiä menemään kotiin. Hän on sankari, Kultima sanoi Norjan yleisradiolle NRK:lle .

– Kotimatka tuntui hyvin pitkältä.