Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasa lähetti Lucy-luotaimen kohti Jupiterin troijalaisasteroideja – 12 vuotta kestävän tehtävän tarkoitus on valottaa aurinkokunnan historiaa

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa lähetti lauantaina ensimmäisen miehittämättömän aluksensa tutkimaan Jupiterin troijalaisasteroideja. Lucy-niminen luotain lähti 12-vuotiselle matkalleen Floridasta Cape Canaveralin avaruustukikohdasta iltapäivällä noin kello puoli yhdeltä Suomen aikaa.

Lucyn keräämien tietojen avulla pyritään paremmin ymmärtämään seikkoja, jotka vaikuttivat aurinkokunnan muodostumiseen 4,5 miljardia vuotta sitten.

Alus käy matkansa aikana kahdeksalla asteroidilla. Matka keskittyy Jupiterin niin kutsuttuihin troijalaisasteroideihin, jotka ovat kiertoradalla kahtena ryhmänä Jupiterin edessä ja takana. Lucyn matka kulkee molempiin ryhmiin.

Yli 7 000 kappaleesta koostuvien troijalaisasteroidien uskotaan koostuvan alkukantaisesta aineksesta, josta myös uloimmat planeetat koostuvat. Niiden tutkiminen tarjoaa tietoa myös koko aurinkokunnan historiasta.

– Vaikka ne ovat avaruudessa pienellä alueella, ne ovat fysikaalisesti hyvin erilaisia. Ne ovat esimerkiksi erivärisiä, jotkin ovat harmaita, jotkin punaisia, Nasan tutkija Hal Levison kertoi syyskuun lopulla.

Luotain tutkii asteroideja lähimmillään noin 400 kilometrin päästä. Teknologiansa avulla se pystyy tutkimaan esimerkiksi taivaankappaleen koostumusta, massaa ja tiheyttä.

Jättiläisplaneetta Jupiter on viides planeetta Auringosta lukien.

Lucy nimettiin ihmisen esivanhemman löytyneen muinaisen fossiilin mukaan.

- - - -

Korjattu kello 21.54: Lucy ei ole Nasan ensimmäinen Jupiteria tutkimaan lähtenyt alus, mutta on ensimmäinen troijalaisasteroideja tutkiva Nasan luotain. Lisäksi poistettu maininta, että Lucy olisi ensimmäinen aurinkovoimalla toimiva luotain, joka matkaa näin kauas Auringosta, koska asiasta ei ole varmuutta.

Lähteenä myös Nasa .