Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lumisateet muuttuvat vedeksi siirtyessään etelään – yhdellä asemalla mitattu lähes puoli metriä lunta

Pohjois-Lapin lumisateet ovat heikentyneet ja siirtyvät yön aikana etelään, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Sadealue muuttuu liikkuessaan vetisemmäksi, kertoo päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Päivän korkein kinos mitattiin Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, jossa lunta oli iltapäivällä 48 senttiä. Lukema on selvästi suurempi kuin muualla, sillä havaintoasema on satojen metrien korkeudessa. Esimerkiksi Kittilän Pokan havaintoasemalla ja Inarin Saariselällä lunta kertyi reilut parikymmentä senttiä.

Viikko alkaa pohjoisessa pakkasilla.

– Lapissa alkaa pakastumaan maanantaina. Päivällä ollaan pakkasen puolella ja sää on poutainen.

Etelään saapunut sadealue tuo vesisateita sekä paikoittain räntää.

– Etelässäkään lämpötila ei pääse juuri viiden asteen yläpuolelle nousemaan. Melko kolea päivä on, Valta kertoo.

Tiistaina ilma kylmenee ja pakkasta on yöllä lähes koko maassa.

Keskiviikon vastaisena yönä Lounais-Suomeen saapuu sateita. Sisä-Suomea kohti liikkuessaan sateet tulevat meteorologin mukaan lumena, mutta muuttuvat pian vedeksi.

– Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pidempään sade tulee lumena. Paikoin voi olla taas pariakymmentä senttimetriä.

Tiet voivat olla liukkaita

Pohjois-Suomessa on laajalti voimassa kelivaroitus lumi- ja räntäsateiden sekä lumisten teiden vuoksi. Teiden pinnat ovat voineet jäätyä sielläkin, missä lunta ei ole.

Fintrafficin Turun tieliikennekeskus varoitti aiemmin teiden mahdollisesta liukkaudesta maan etelä- ja keskiosissa. Samoin esimerkiksi Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kehotti Twitterissä erityiseen varovaisuuteen liikenteessä liukkaiden tienpintojen vuoksi.

Eri puolilla eteläistä Suomea oli sunnuntain aamun aikana tullut useita hälytyksiä pienistä tieliikenneonnettomuuksista. Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle aamulla ennen puolta yhdeksää, että samanaikaisesti hoidettavana oli seitsemän ulosajoa, jotka olivat kaikki tapahtuneet liukkaissa oloissa. Vakavia loukkaantumisia ei ollut tiedossa.