Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan talouskasvu hidastui odotuksia enemmän 4,9 prosenttiin

Kiinan talouskasvu hidastui odotettua enemmän 4,9 prosenttiin viimeisimmällä vuosineljänneksellä heinäkuun ja syyskuun välisenä ajanjaksona, kertovat maan viralliset talousluvut. Syinä pidetään kiinteistöalan tiukempaa sääntelyä ja uhkaavaa energiakriisiä.

Kiinan elpyminen koronapandemiasta on ollut verrattain nopeaa, mutta palautuminen näyttää nyt menettävän puhtiansa. AFP:n talousanalyytikoille esittämässä kyselyssä oli povattu viiden prosentin kasvua.

– Epävarmuudet kansainvälisessä ympäristössä jatkavat kasautumistaan ja kotimarkkinat ovat toipuneet epävakaasti ja epätasaisesti, Kiinan tilastoviraston edustaja Fu Linghui kommentoi kasvulukemia.

Kiinan talouskasvua koskeviin tietoihin tulee suhtautua varauksella. Ekonomistien mukaan Kiina usein kaunistelee lukuja, jotta se yltää asettamiinsa kasvutavoitteisiin.

Asuntomarkkinat vaisuina

Neljänneksen kasvu oli merkittävästi hitaampaa kuin edeltäneellä neljänneksellä huhtikuusta kesäkuuhun, jolloin kasvua nähtiin 7,9 prosenttia.

– Kasvua on hillinnyt kiinteistöalan hidastuminen, jota ovat pahentaneet Evergranden vaikeuksien sivuvaikutukset, arvioi Oxfordin yliopiston Aasian talouksien asiantuntija Louis Kuijs.

Rakennusalan jättiläisyhtiö Evergrande kärvistelee valtavan velkavuoren alla, ja yhtiön mahdollisen romahduksen on pelätty vaikuttavan koko Kiinan ja mahdollisesti maailman talouteen. Yhtiön velkapotti on kasvanut yli 250 miljardiin euroon.

Kiinteistöalan ongelmat ovat näkyneet myös Kiinan asuntomarkkinoille heijastuvana luottamuspulana, joka on hyydyttänyt asuntokauppaa. Elokuussa asuntokauppojen määrä arvolla mitattuna putosi lähes 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna ja syyskuussa noin 17 prosenttia.

Energiakriisi heijastui tehdastuotantoon

Kiinan taloutta piinaa myös energiakriisi, ja tehtaanomistajia onkin kehotettu varautumaan häiriöihin sähkönjakelussa, kertoo Financial Times . Maan johto on pyrkinyt vähentämään Kiinan kansantalouden riippuvuutta hiilestä.

Energiakriisin pelätään aiheuttavan vakavia ongelmia erityisesti talven saapuessa Kiinan pohjoisosiin. Jo syyskuussa energian sääntely heijastui teollisuustuotantoon, joka näytti syyskuussa hidastumisen merkkejä.

Myös Kiinan jyrkkä koronalinja heijastuu helposti kansantalouden kasvulukuihin. Maa tukahduttaa viruspesäkkeitä tiukoilla alueellisilla sulkutoimilla.

Syyskuussa vähittäiskauppa kasvoi 4,4 prosenttia, kun virussulut päättyivät useilla alueilla.

Aasiassa pörssit olivat maanantaina mollivireessä osin Kiinan talouslukujen vetäminä. Japanissa, Hongkongissa ja Manner-Kiinassa keskeiset indeksit näyttivät alaspäin sulkemisajan lähestyessä.