Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristillisdemokraatit haluaa säilyttää hoidon ja hoivan lähipalveluina

Kristillisdemokraatit lähtee aluevaaleihin puolustamaan ihmisten oikeutta hoitoon ja hoivaan omassa kotikunnassa, puolueen puheenjohtaja Sari Essayah sanoo. Puolue vaatii aluevaaliohjelmassaan, että sosiaali- ja terveyspalveluita on oltava saatavilla ympäri tulevia hyvinvointialueita, ei ainoastaan alueiden keskuskaupungeissa.

– Monissa kunnissa pelätään, että tulevat hyvinvointialueet siirtelevät palveluasumisen asiakkaita ympäri hyvinvointialuetta sinne, missä vapaita paikkoja kulloinkin sattuu olemaan, Essayah sanoi aluevaaliohjelman julkistamistilaisuudessa.

Aluevaaliohjelmansa julkistaneista puolueista myös keskusta on linjannut, että jokaisessa kunnassa pitäisi olla vähintään yksi sosiaali- ja terveydenhuollon asema.

Essayahin mukaan tulevien sote-keskusten pitää olla sellaisia, joissa ihminen pääsee nopeasti avun ääreen yhden luukun periaatteella. Hoivapalveluihin puolue haluaa neljän takuun mallin, joihin kuuluisi ulkoilu-, ruokailu-, hygienia- ja yhteisötakuu.

Toisena keskeisenä teemana kristillisdemokraateilla on sote-alalla työskentelevien hyvinvoinnin varmistaminen. Tämä tarkoittaisi työn kuormituksen helpottamista, palkkauksen korjaamista ja esimerkiksi lisäjoustoja perhe-elämän yhteensovittamiseen.

Pienten kuntien ääni kuuluviin

Kristillisdemokraatit esittää huolensa myös pienten kuntien äänen kuulumisesta alueiden päätöksenteossa. Puolue esittää hyvinvointialueille lautakuntarakennetta, jossa jokaisella kunnalla olisi oltava edustus vähintään yhdessä lautakunnassa.

– Kunnille ja alueille pitää luoda toimivat yhteistyökuviot, jotta valta ja palvelut eivät keskity keskuskaupunkeihin, Essayah sanoi.

– Lisäksi kristillisdemokraatit esittää, että palveluverkkoon tehtäviä muutoksia ei pidä päättää yksinkertaisella enemmistöllä, hän jatkoi.