Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MT-kysely: Moni suomalainen haluaisi koronarokotteen pakolliseksi

Moni suomalainen haluaisi koronarokotteen ottamisen pakolliseksi. Esimerkiksi Etelä-Suomessa asuvista 44 prosenttia ja maaseutumaisissa kunnissa asuvista hieman yli puolet kannattaa pakollista koronarokotetta. Asia selviää Maaseudun Tulevaisuus -lehden teettämästä kyselystä.

Kantar TNS Agrin toteuttamassa kyselyssä yli tuhannelta suomalaiselta kysyttiin, tulisiko koronarokotteen ottaminen säätää lailla pakolliseksi.

Ikäryhmittäin kyllä-vastauksien määrä aleni sitä mukaa, mitä nuorempia vastaajat olivat. Eläkeläisistä 61 prosenttia oli pakollisuuden kannalla, kun alle 30-vuotiaista naisista ja miehistä noin puolet vastusti rokotteen pakollisuutta.

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa perusoikeuden ja lääkintäoikeuden asiantuntija, dosentti Liisa Nieminen Helsingin yliopistosta arvioi rokotevastaisuuden liittyvän vääriin mielikuviin. Pienellä paikkakunnalla voidaan ajatella, että rokotusta ei tarvita vähäisten tartuntoja takia. Pääkaupunkiseudulla rokotevastaisuuden taustalla on Niemisen mukaan usein tiedon puute, mikä voi liittyä ulkomaalaistaustaan tai syrjäytymiseen.

Tartuntatautilain perusteella Suomessa voidaan määrätä rokotteen ottaminen kansalaiselle pakolliseksi. Pakollisten rokotuksien on arvioitu tulevan ajankohtaisiksi vasta, jos esimerkiksi terroristisessa tarkoituksessa levitettäisiin huomattavasti koronaa tappavampaa tautia kuten esimerkiksi isorokkoa.

Maaseudun Tulevaisuuden kyselyyn vastasi 1 023 suomalaista satunnaisotannalla. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.