Helsingin poliisilaitos irtisanoi poliisin sopimattoman käytöksen vuoksi – oli "kyseenalaisessa suhteessa" rikoksen uhriin

Helsingin poliisilaitos kertoo irtisanoneensa kesäkuussa poliisimiehen, jonka on katsottu olleen "kyseenalaisessa yhteydessä" rikoksen uhriin. Kyseinen rikos oli ollut Helsingin poliisilaitoksen omassa tutkinnassa.

Poliisilaitoksen tiedotteen mukaan poliisin käytös on ollut omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävin asianmukaiseen hoitoon.

Irtisanotun poliisin hallusta löytyi lisäksi laitonta materiaalia, tiedotteessa todetaan. Irtisanottu poliisi tutki seksuaalirikoksia Helsingin poliisilaitoksen rikostutkintayksikössä.

– Kun kyseenalainen yhteys rikoksen uhriin tuli esimiesten ja poliisilaitoksen johdon tietoon, saatettiin asia välittömästi poliisirikostutkintaan, poliisilakimies Kari Rauramaa Helsingin poliisin oikeusyksiköstä sanoi tiedotteessa.

Tapauksesta aloitetun esitutkinnan myötä varmistui, että asiassa oli syytä epäillä rikosta. Virkamiesoikeudellisen käsittelyn jälkeen poliisi irtisanottiin 18. kesäkuuta. Poliisi on riitauttanut irtisanomisensa, ja asia on hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Irtisanotulla poliisilla on myös 25 päiväsakon tuomio käräjäoikeudesta syyskuulta. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Helsingin poliisi aikoo jatkossa tiedottaa potkuista

Myöhemmin sunnuntaina Helsingin poliisi sanoi toisessa tiedotteessa, että poliisimiehen olisi ehdottomasti täytynyt pidättäytyä aloittamasta suhdetta rikoksen uhrin kanssa, kun otetaan huomioon, mistä tutkinnasta ja mistä rikoksista on ollut kyse.

Helsingin poliisipäällikön Lasse Aapion mukaan työntekijöiltä ei hyväksytä minkäänlaista epäeettistä toimintaa, joka vaarantaa luottamuksen poliisin työhön.

– Tämä koskee niin virka-aikaa kuin vapaa-ajan toimintaakin. Meillä on tällaiseen käytökseen hyvin jyrkkä linja. Jatkossa tulemme myös tiedottamaan julkisuuteen, jos irtisanomisia tulee, Aapio sanoi tiedotteessa.

Poliisipäällikkö: "Tarvitaanko poliiseille laajemmin psykologisia testejä?"

Aapio otti sunnuntaina tapahtuneeseen kantaa myös Twitterissä . Hän kiitti eläkkeellä olevaa rikosylikonstaapelia esimerkillisestä toiminnasta, joka mahdollisti tapahtuneen selvittämisen.

Aapio myös pohti, miten epäasiallista toimintaa voisi estää jatkossa.

– Tarvitaanko seksuaalirikostutkijoille tai poliiseille laajemmin psykologisia testejä? Onko poliisin koettua epäasiallista toimintaa riittävän helppo tuoda esiin organisaation sisä- ja ulkopuolella? Aapio kysyi.

Yhtenä ratkaisuna Aapio kertoi laajentaneensa työsuojelupäällikön toimenkuvaa niin, että tämä toimii myös eettisten asioiden yhteyshenkilönä.

– Häneen voi ottaa yhteyttä kaikissa luottamuksellisissa asioissa, jotta ne otetaan puheeksi ja ratkaistavaksi varhain ja matalalla kynnyksellä.

HS: Poliisi solmi suhteen seksuaalirikoksen uhrin kanssa

Helsingin Sanomat kertoi sunnuntaina laajasti tapauksesta, jossa Helsingin poliisin seksuaalirikostutkinnassa työskennellyt poliisi oli aloittanut suhteen tutkimansa rikoksen uhrin kanssa.

Lehden mukaan poliisi tiesi, että uhri oli joutunut tunnetun seksuaalirikollisen hyväksikäyttämäksi ennen kuin poliisi aloitti uhrin kanssa suhteen.

Lisäksi lehti kertoo, että saman poliisin hallusta löytyi myöhemmin kuvia ja videoita, joissa käytetään alaikäisiä seksuaalisesti hyväksi.

HS:n haastattelema mies kertoo jutussa verraten yksityiskohtaisesti suhteestaan sittemmin irtisanottuun poliisiin. Mies kertoo halunneensa puhua kokemuksistaan, jotta hyväksikäytön uhrit osaisivat hakea ammattiapua.

Myös HS:n jutussa kerrotaan, että nykyisin eläkkeellä oleva rikosylikonstaapeli vei miehen kertomat tiedot viipymättä eteenpäin, jolloin tapahtumien selvittäminen käynnistyi.

Helsingin poliisilaitokselta vahvistetaan, että HS:n uutisoima tapaus ja Helsingin poliisilaitoksen tiedote irtisanotusta poliisista koskevat samaa asiaa.

Poliisihallitus kieltäytyi kommentoimasta asiaa STT:lle viikonloppuna luvaten palaavansa asiaan maanantaina. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen tavoitettiin, mutta tämä ei kommentoinut tapahtunutta STT:lle vedoten olevansa lomalla.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka