Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: pariskunnan eroriski on huomattavasti korkeampi, jos kummankin vanhemmat ovat eronneet – pariksi myös valikoituu saman kokeneita

Pariskunnan eroriski on korkeampi sekä avio- että avoliitoissa, jos molemmat puolisot ovat kokeneet vanhempien avioeron, selviää Turun yliopiston INVEST-tutkimuskeskuksessa valmistuneesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvisi myös vanhempien avioerolla olevan yhteys siihen, että pulisoksi valikoituu toinen vanhempien avioeron kokenut. Tutkimus tarkasteli pariskunnan molempien osapuolten vanhempien avioeron yhteyttä pariskunnan eroriskiin sekä avio- että avoliitoissa. Aiemmat tutkimukset ovat keskittyneet tarkastelemaan vain avioliittoja ja vain yhtä liittoa.

– Tutkimuksen ulottaminen myös avoliittoihin on tärkeää, sillä avoliitosta on tullut yhä tavallisempi pysyväisluonteinen parisuhteen muoto. Menettäisimme tärkeää tietoa, jos emme tutkisi avoliittoja, toteaa erikoistutkija Sanna Kailaheimo-Lönnqvist Turun yliopistosta.

Tutkimus osoitti, että jos pariskunnassa molempien vanhemmat ovat eronneet, eroriski on huomattavasti korkeampi kuin sellaisessa tapauksessa, jossa kummankaan puolison vanhemmat eivät ole eronneet tai jos vain toisen vanhemmat ovat eronneet. Yhteys on vahvempi avioliitossa kuin avoliitossa. Vanhempien avioerolla on myös yhteys parinvalintaan niin, että vanhempien eron kokenut valitsee useammin puolisokseen toisen vanhempien eron kokeneen verrattuna sellaiseen, jonka vanhemmat eivät ole eronneet.

Tutkimuksessa hyödynnettiin suomalaista rekisteriaineistoa 28 000 pariskunnasta.