Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kustannusten nousi rasitti Koneen tulosta, tilaukset vahvassa kasvussa

Hissiyhtiö Koneen oikaistu liikevoitto laski heinä-syyskuussa vajaaseen 327 miljoonaan euroon vuoden takaisesta noin 340 miljoonasta eurosta. Liikevaihto nousi vajaan prosentin verran noin 2,6 miljardiin euroon.

Yhtiön mukaan saadut tilaukset kasvoivat vajaan 15 prosenttia 2,2 miljardiin euroon. Viime vuoden kolmannella neljänneksellä tilausten arvo oli 1,9 miljardia euroa. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat lähes 11 prosenttia.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth arvioi, että kysynnän elpyminen jatkui kolmannella vuosineljänneksellä useilla markkinoilla, mikä näkyi saatujen tilausten vahvassa kasvussa. Erityisen tyytyväinen hän kertoo olevansa siihen, että Koneen tilaukset kasvoivat myös Kiinassa, jossa vertailukauden luvut olivat korkeita.

– Kiinan kiinteistömarkkinan aktiviteetissa alkoi kuitenkin näkyä merkkejä maltillisesta hidastumisesta, kun likviditeettirajoitteisiin liittyvä epävarmuus kasvoi vuosineljänneksen aikana. Vaikka näkyvyys markkinan kehitykseen on todennäköisesti lähitulevaisuudessa heikompi, uskon käynnissä olevien velkaantumista vähentävien toimenpiteiden vahvistavan toimialan perusteita, ja olen vakuuttunut tulevista kasvumahdollisuuksista, Ehrnrooth sanoo tiedotteessa.

Ehrnrooth kertoo, että Koneen huoltoliiketoiminnan vire oli hyvä kaikilla osa-alueilla ja asiakastoimitukset pystyttiin turvaamaan huolimatta yhä haastavammaksi käyvästä toimitusketjutilanteesta. Kustannusympäristö alkoi kuitenkin vaikuttaa yhtiön liikevoittoon, ja sen odotetaan rasittavan tulosta myös tulevien vuosineljännesten aikana.

– Vastataksemme nouseviin kustannuksiin olemme tehneet toimenpiteitä alentaaksemme tuotteiden kustannuksia sekä parantaaksemme tuottavuutta, ja painotamme vahvasti hinnoittelun parantamista kaikissa liiketoiminnoissa.

Uuslaitemarkkinan odotetaan kasvavan muun muassa Aasiassa

Kone arvioi, että Kiinassa uuslaitemarkkina kasvaa selvästi. Huomattavaa kasvua odotetaan myös muualle Aasiaan ja Tyynenmeren alueelle sekä Pohjois-Amerikkaan. Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella uuslaitemarkkinan arvioidaan olevan vakaa, joskin kasvua odotetaan Keski- ja Pohjois-Euroopan alueelle.

Hissien ja liukuportaiden huollon odotetaan kasvavan selvästi Aasian ja Tyynenmeren alueella ja kasvavan hieman muilla alueilla, kun huoltoaktiviteetti normalisoituu ympäri maailmaa. Samoin modernisointimarkkinoiden odotetaan kasvavan kaikilla alueilla.

Kone täsmensi arvioitaan kuluvan vuoden liiketoimintanäkymistä. Nyt oikaistun liikevoittomarginaalin arvioidaan olevan välillä 12,4 ja 12,8 prosenttia, kun aiemmin ylärajaksi arvioitiin 13,0 prosenttia.