Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MaRa kantelee oikeuskanslerille ravintolarajoituksista – "Valtioneuvosto käyttää yrittäjiä ja työntekijöitä välineenä painostaa kansalaiset ottamaan koronarokote"

Matkailu- ja ravitola-alan etujärjestö MaRa tiedottaa tekevänsä kantelun ruokaravintolasääntelyn jatkamisesta. Valtioneuvosto teki torstaina päätöksen ravintolarajoituksia koskevan asetuksen voimassaolon jatkamisesta 15.11. asti. MaRa muistuttaa tiedotteellaan, että valtioneuvosto on päättänyt uudessa hybridistrategiassaan, että rajoituksista luovutaan, kun 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut rokotesuojan tai kaikilla on ollut mahdollisuus saada se, ja tämän hetken järjestö toteaa olevan käsillä marraskuun alkupäivinä.

– Ankarat rajoitukset koskevat myös ruokaravintoloita, jotka THL on todennut vähäisen riskin tiloiksi. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta sekä sosiaali- ja terveysvaliokunta ovat todenneet useita kertoja, että toiminnan riskipitoisuus tulee ottaa huomioon rajoituksia määrättäessä, MaRan tiedotteella todetaan.

Järjestö toteaa tekevänsä jäsenyritystensä puolesta kantelun oikeuskanslerille valtioneuvoston päätöksestä ja erityisesti ruokaravintoloita koskevista rajoituksista.

– Valtioneuvoston päätös ei ole sen syyskuun alussa hyväksymän uuden hybridistrategian mukainen. Sen mukaan rajoitukset pitäisi purkaa näinä päivinä. Valtioneuvosto teki kuitenkin päinvastaisen päätöksen ravintolarajoitusten jatkamisesta ankarina alueilla, jotka muodostavat reilusti yli puolet Suomen ravintola-alan liikevaihdosta ja työllisyydestä. Hallituksen esityksen, perustuslakivaliokunnan sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan lausuntojen ja mietintöjen mukaan rajoituksia ei voida jatkaa sillä perusteella, että ravintola voi päästä niistä eroon ottamalla koronapassin käyttöön. Juuri näin tässä kuitenkin on käynyt, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteella.

– Valtioneuvosto käyttää yrittäjiä ja työntekijöitä välineenä painostaa kansalaiset ottamaan koronarokote. Kannustaminen rokotteen ottamiseen on erittäin kannatettavaa, mutta ravintola-alan käyttäminen tässä tarkoituksessa ei ole kohtuullista eikä koronapassilain tarkoituksen mukaista, hän jatkaa.