Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainvälinen lehdistöinstituutti arvostelee kovasanaisesti syytteiden nostamista Helsingin Sanomien toimittajia vastaan – "Uhkaa vakavasti suomalaisten toimittajien mahdollisuuksia työskennellä kotimaassaan vapaasti"

Kansainvälisen lehdistöinstituutin (IPI) johtaja Barbara Trionfi on järjestön tiedotteen mukaan tymistynyt apulaisvaltakunnansyyttäjän päätöksestä nostaa syytteet kolmea Helsingin Sanomien työntekijää vastaan Viestikoekeskus-uutisointiin liittyen.

– IPI on syvästi huolestunut tämän päiväisestä päätöksestä, joka uhkaa vakavasti suomalaisten toimittajien mahdollisuuksia työskennellä kotimaassaan vapaasti, Trionfi sanoo järjestön julkaisemalla kannanotolla.

– On absurdia, että toimittajia uhkaa vankeustuomio sellaisessa eurooppalaisessa demokratiassa kuin Suomessa siksi, että he ovat tehneet työnsä ja raportoineet laajasti yleistä etua koskettaneesta aiheesta.

Trionfi toteaa, että jo pelkästään neljä vuotta kestänyt rikostutkinta on varjostanut suomalaisen media kykyä uutisoida kansallista turvallisuutta koskevista aiheista, ja että nyt nostetut syytteet pahentavat tilannetta.

– Syytteet uhkaavat yleisön oikeutta saada tietoa yhteiskunnallisesti erittäin merkittävistä aiheista. IPI vaatii Suomen viranomaisia hylkäämään syytteet ja vakuuttamaan, että lehdistönvapaus pysyy Suomessa etusijalla.

Myös IPIn hallituksen puheenjohtaja Khadija Patel kritisoi syytteitä. Hän varoittaa, että tapaus asettaa Suomen maineen lehdistönvapauden kansainvälisenä mallimaana vaakalaudalle.

– Aikana, jolloin hallitukset ympäri maailman jatkuvasti asettavat painetta medialle ja vapaalle tiedonvälitykselle, on häiritsevää ja masentavaa nähdä Suomen kaltaisen maan ottavan askelia kohti toimittajien rankaisemista yleistä etua koskevasta uutisoinnista, Patel toteaa.

Kansainvälinen lehdistöinstituutti on kansainvälinen järjestö, joka keskittyy lehdistönvapauden edistämiseen ja puolustamiseen. Sillä on neuvoa antava asema muun muassa YK:ssa, UNESCO:ssa ja Euroopan neuvostossa.