Niinistön mukaan Putin lupasi keskustella Saimaan kanavan puukuljetuksista Venäjän hallinnon kanssa – presidentit puhuivat muun muassa Helsingin hengestä ja ilmastonmuutoksesta

Presidentti Sauli Niinistö ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat perjantaina ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen Moskovassa.

Asialistalla tapaamisessa olivat jälleen muun muassa lännen ja Venäjän kiristyneet välit ja se, miten niitä voitaisiin parantaa.

Suomen osalta keskusteluissa nousivat taas esille muun muassa Saimaan kanavan kautta kulkevat raakapuukuljetukset.

Venäjä on ilmoittanut keskeyttävänsä raakapuukuljetukset kanavan kautta marraskuussa. Asia liittyy Venäjän uusiin tuontirajoituksiin. Ne eivät koske pelkästään Suomea, eikä niitä ole tulkittu poliittiseksi viestiksi Suomelle. Päätös ei myöskään haittaa mittavasti Suomen metsäteollisuutta.

Niinistön mukaan Putin kertoi kuitenkin ottavansa Venäjän hallituksen kanssa nimenomaan Saimaan kanavan osalta tilanteen esille.

Presidentit tapasivat ensimmäisen kerran sitten vuoden 2019. Niinistö mainitsi myös, että Putinista välittyi "varovaisuus" koronan ja siltä suojautumisen osalta. Hän ei täsmentänyt tarkemmin, miten varovaisuus näkyi.

Niinistö myös arvioi, että matkailun avautuminen Venäjän ja Suomen välillä viivästynee väistämättä rajoituksien takia. Venäjän koronatilanne on jälleen synkentynyt viime viikkoina.

Helsingin henki esillä

Niinistö kertoi keskustelleensa Putinin kanssa Moskovassa myös "Helsingin hengestä" ja siitä, että edes minimitason keskinäisen luottamuksen vahvistaminen kansainvälisessä järjestyksessä olisi tärkeää.

– Putin ymmärsi tämän ajatuksen, presidentti totesi.

Niinistö on pitänyt eri yhteyksissä esillä ajatusta, että Helsingissä vuonna 1975 järjestetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä voitaisiin järjestää huippukokous Suomessa vuonna 2025.

Hän kertoi Putinin kantavan huolta muun muassa Iranin ydinneuvotteluista. Suoraan Putinin ajatuksien siteeraamista presidentti ei kuitenkaan pitänyt sopivana.

Myös ilmastonmuutos oli esillä. Niinistöltä kysyttiin, mitä hän ajattelee Venäjän ilmastotoimista.

Presidentti sanoi, että esille oli tullut muun muassa metsien hoito ja arvostus hiilinieluna, jota hänen mukaansa myös Venäjällä tehdään.

Putin myönsi agenttisäädösten soveltamisen olevan liian laajaa

Niinistö totesi, ettei hän keskustellut Putinin kanssa tällä kertaa Venäjällä vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tilanteesta.

– Olen siitä aiemmin puhunut neljästi, hän totesi.

Sen sijaan Niinistö kertoi ottaneensa esille Venäjän käytännön määritellä "ulkomaalaiseksi agentiksi" erilaisia kansalaisjärjestöjä ja aktivisteja. Hän sanoi Putinin myöntäneen, että kyseinen säädöksen soveltaminen on levinnyt tarpeettoman laajalle.

Myöskään Fennovoiman ydinvoimahanke ei ollut esillä keskusteluissa.

Hanke on ollut viime päivinä otsikoissa muun muassa sen jälkeen, kun STT kertoi, että Suomen puolustusministeriö haluaa Fennovoiman ydinvoimalasta laadittavaksi riskianalyysin. Ministeriö on esittänyt, että analyysilla täydennetään voimalan vaatimaa rakentamislupapäätöstä.

Hankkeen käänteet kiinnostavat Kremliä, sillä venäläinen valtionyhtiö Rosatom on tytäryhtiöidensä kautta Fennovoiman osaomistaja ja laitostoimittaja.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka