Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Italian pääministeri G20-kokouksessa: Maailman väestöstä 70 prosenttia on rokotettava ensi vuoden puoliväliin mennessä

Italian pääministeri Mario Draghi kehottaa G20-maita varmistamaan, että 70 prosenttia maailman väestöstä on rokotettu koronaa vastaan ensi vuoden puoliväliin mennessä.

– Olemme hyvin lähellä saavuttaa (Maailman terveysjärjestö) WHO:n tavoitteen rokottaa 40 prosenttia maailman väestöstä vuoden 2021 loppuun mennessä. Nyt meidän pitää tehdä kaikkemme, jotta pääsisimme 70 prosenttiin vuoden 2022 puoliväliin mennessä, hän sanoi avauspuheenvuorossaan G20-maiden kaksipäiväisessä huippukokouksessa Roomassa.

Draghi huomautti, että vaikka yli 70 prosenttia kehittyneiden maiden asukkaista on saanut ainakin yhden annoksen koronarokotetta, luku on vain kolme prosenttia maailman köyhimmissä osissa.

– Nämä eroavaisuudet eivät ole moraalisesti hyväksyttäviä, ja ne heikentävät maailmanlaajuista elpymistä, Draghi sanoi.

G20-maiden valtiovarain- ja terveysministereiden kokouksessa perjantaina puhuttiin myös 70 prosentin rokotustavoitteesta. Jotta tämä tavoite saavutettaisiin ensi vuoden puoliväliin mennessä, ministerit sitoutuivat muun muassa edistämään rokotteiden ja välttämättömien lääkinnällisten tuotteiden saatavuutta kehittyvissä maissa.

Putin ja Xi lobbasivat rokotteidensa puolesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui kokoukseen videoyhteydellä ja valitti puheenvuorossaan venäläisten rokotteiden kohtelusta. Putinin mukaan monet maat jäävät vaille tarvitsemiaan rokotteita, koska rokotteita ja rokotustodistuksia ei hyväksytä vastavuoroisesti.

– Syynä tähän on epärehellinen kilpailu, protektionismi ja joidenkin G20-maiden haluttomuus vastavuoroiseen tunnustamiseen, Putin sanoi viestissä, joka esitettiin Venäjän televisiossa.

Venäjällä kehitetty Sputnik-rokote ei ole saanut käyttölupaa EU:ssa eikä Yhdysvalloissa. Lisäksi monet maat ovat torjuneet venäläisen rokotteen, koska sen turvallisuudesta on esitetty epäilyjä. Esimerkiksi Etelä-Afrikka ei pahasta rokotepulasta huolimatta ole hyväksynyt Sputnikia, koska sen epäillään voivan kasvattaa hiv-tartuntojen riskiä miehillä.

Myös Kiinan presidentti Xi Jinping vaati puheenvuorossaan länsimaita hyväksymään kiinalaiset rokotteet, kertoivat kiinalaiset mediat.

Valmistautumista ilmastokokoukseen

Huippukokouksen asialistalla olivat koronapandemian lisäksi muun muassa energian hinnat, kansainvälinen verotus sekä ilmastonmuutos.

Esillä keskusteluissa on tarve lisätä sitoumuksia, joilla luonnon monimuotoisuuden häviäminen voitaisiin pysäyttää ja ilmaston lämpeneminen rajoittaa Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen alle 1,5 asteeseen.

G20-maat tuottavat kolme neljäsosaa maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

Huippukokouksen ilmastonmuutosta käsittelevää istuntoa seurataan erityisen tarkasti siksi, että Britannian Glasgow'ssa kokoonnutaan YK:n ilmastokokoukseen G20-kokouksen jälkeen.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati G20-johtajia osoittamaan "enemmän kunnianhimoa ja enemmän toimintaa" ilmastotavoitteiden edistämiseksi.

– Olemme vielä ajoissa saamaan asiat raiteilleen, ja mielestäni G20-kokous on tilaisuus tehdä niin, Guterres sanoi.

Mukana Biden ja Intian Modi

Roomaan on saapunut huippukokousta varten johtajia ympäri maailmaa. Kokoukseen osallistuvat muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Intian pääministeri Narendra Modi.

Biden lensi paikalle perjantaina. Presidentti on pyrkinyt kääntämään ulkopolitiikassa uuden sivun edeltäjänsä Donald Trumpin myrskyisten vuosien jälkeen. Bidenin odotetaan yrittävän osoittaa Roomassa, että Yhdysvaltojen johtajuus maailman näyttämöllä on palautunut.

Biden tapaa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin, Saksan väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin tänään. Neuvotteluissa noussee esiin ainakin Iran, joka on ilmoittanut jatkavansa keskusteluja ulkovaltojen kanssa ensi kuussa vuoden 2015 ydinsopimuksen elvyttämisestä.

EU:ta huippukokouksessa edustavat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.