Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköautojen latauspisteitä suunnitellaan yli 40 prosenttiin taloyhtiöistä

Taloyhtiöiden korjausrakennushankkeet kääntyvät kasvuun ensi vuoden puolella, arvioi Kiinteistöliitto tuoreen korjausrakentamisbarometrin perusteella. Yksi vauhdittava tekijä on sähköautojen latauspisteiden rakentaminen.

Barometrin perusteella selvästi yli 40 prosenttia taloyhtiöistä aikoo toteuttaa sähköautojen latauspisteitä seuraavien viiden vuoden aikana. Latauspisteet ovat alkaneen viisivuotiskauden selvästi yleisin hanke sekä kerros- että rivitaloissa. Pääkaupunkiseudulla lataushankkeiden osuus oli miltei kaksinkertainen verrattuna muuhun Suomeen.

Vastaukset barometriin kerättiin lokakuun alkupuolella, ja siihen osallistui edustajia kaikkiaan 3 100 taloyhtiöstä.

Kuluvana vuonna hiukan useampi arvioi taloyhtiönsä korjausrakentamisen laskevan kuin kasvavan, mutta ensi vuonna odotettavissa on tuntuvaa kasvua.

Kasvua ennakoivien taloyhtiöiden osuus on noussut korkeimmilleen pitkään aikaan.

– Taloyhtiöiden aktiivisuuden kasvua tukevat korona-ajan lykkäämien hankkeiden lisäksi monet muutkin tekijät, esimerkiksi sähköautojen latausjärjestelmäinvestoinnit sekä energia- ja lämmitysjärjestelmien kehittämistarpeet, sanoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero tiedotteessa.

Latauspisteiden laajentamista vauhdittavat myös tuet, joita asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara niiden rakentamisesta maksaa.

– Barometrin viime vuosien vastausten perusteella vähintään arviolta 15 prosentilla taloyhtiöistä on jo latauspisteitä toteutettuna, ja rakentaminen jatkuu entistäkin aktiivisemmin lähimmän viiden vuoden aikana, Kero totesi.

Putkiremontit kallistuneet pk-seudun ulkopuolella

Barometrin vastausten perusteella perinteisen tavan putkiremontin mediaanikustannus on ollut viime aikoina miltei 890 euroa neliöltä. Pääkaupunkisedulla kokonaiskustannusten mediaani oli 920 ja muualla 790 euroa. Kahden vuoden takaiseen verrattuna pääkaupunkiseudun mediaani on noussut noin 60 euroa, mutta muualla Suomessa miltei 250 euroa.

Mediaani tarkoittaa lukujonon keskimmäistä lukua.

– Mediaanikustannusten nousuun on voinut vaikuttaa putkiremonttien laajeneminen muualla Suomessakin käsittämään pelkkien putkistojen lisäksi myös muuta talotekniikkaa ja yhtiön yhteistiloja tai esimerkiksi pihoja ja salaojia, arvioi Kiinteistöliiton rakennustekninen asiantuntija Anssi Väätäinen tiedotteessa.

Yli kolme prosenttia jäi ilman lainatarjousta

Korjauslainan saaminen on monelle taloyhtiölle entistä vaikeampaa. Lainoja kyselleistä 36 prosenttia kertoi, että lainatarjouksia saatiin vain yksi tai ei yhtään. Osuus nousi kuusi prosenttiyksikkö viime syksyn barometriin verrattuna.

Kokonaan ilman vastausta jäi 3,4 prosenttia lainaa hakeneista yhtiöistä.

Lainamarginaalien mediaani oli syksyllä 0,9 prosenttia. Se on noussut jonkin verran, vaikka 80 prosenttia lainansaajista saikin lainaansa 0,2–0,6 prosentin marginaalin.