Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teknologiateollisuuden nousukiito tasaantui, uusien tilausten määrä ei yltänyt odotuksiin

Teknologiateollisuuden suhdannetilanne jatkuu myönteisenä, mutta alan yritysten tilauskertymä vuoden kolmannella neljänneksellä oli odotuksiin nähden pettymys. Tämä ilmenee Teknologiteollisuus ry:n tilauskanta- ja henkilöstötiedustelusta.

Kyselyn mukaan teknologiateollisuuden yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia heinä-syyskuussa euromääräisesti kuusi prosenttia vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä. Yli puolet tiedusteluun vastanneista yrityksistä raportoi tilauskertymän supistumisesta. Silti tilauskertymä oli kolmannella kvartaalilla seitsemän prosenttia suurempi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Teknologiateollisuus arvioi, että suomalaisen teknologiateollisuuden suhdannetilanne on kehittynyt samansuuntaisesti kuin Euroopassa ja maailmalla laajemminkin.

– Teollisuuden näkymiä sumentavat etenkin vaikea raaka-aine- ja komponenttipula, kohonneet kustannukset sekä pula osaavasta työvoimasta. Kustannusten raju nousu voi johtaa myös yritysten kannattavuuden heikentymiseen, sanoo johtaja, pääekonomisti Petteri Rautaporras Teknologiateollisuudesta.

Kyselyn perusteella tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa viisi prosenttia suurempi kuin kesäkuun lopussa ja 16 prosenttia suurempi kuin viime vuoden syyskuussa. Telakoiden osuus tilauskannasta on edelleen suuri. Lisäksi tilauskantaa paisuttavat tällä hetkellä materiaalien ja komponenttien saatavuudesta johtuvat toimitusvaikeudet.

"Tarvitaan lisäsatsauksia"

Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jaakko Hirvola arvioi, että kasvukäyrän tasaantumista ei voi ohittaa olankohautuksella, vaikka taloudessa menee edelleen hyvin. Hän sanoo, ettei yksikään pysyvistä ongelmista ole ratkennut koronan jälkeisen nousukiidon aikana.

– Suomi tarvitsee investointeja tutkimukseen ja kehitykseen sekä yhtä lailla koneisiin ja laitteisiin. Konkreettinen signaali suhdanteen jäähtymisestä on nyt saatu, ja talouskasvun hidastumisesta kertovat myös lukuisat pidemmän aikavälin ennusteet, Hirvola sanoo tiedotteessa.

– Tarvitaan lisäsatsauksia TKI:hin (tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta), jouhevia lupakäytänteitä ja toimintaympäristön kehittämistä kaikkinensa, jotta kaivatut investoinnit päätyisivät Suomeen eivätkä muualle. Uusille investoinneille on tilausta myös vihreän siirtymän vuoksi, ja suomalaisilla yrityksillä on paljon annettavaa.

Hirvola pitääkin erittäin tärkeänä, että TKI-rahoitusta pohtiva parlamentaarinen työryhmä löytää pitkäjänteisen ratkaisun siitä, miten rahoitus saadaan tulevina vuosina nostettua tavoiteltuun 4 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Henkilöstömäärä kasvaa, työvoimapula pahenee

Kyselystä selviää myös, että teknologiateollisuuden yritysten henkilöstömäärä Suomessa jatkoi kasvua vuoden kolmannella vuosineljänneksellä. Henkilöstöä oli syyskuun lopussa 319 000, joka on runsaat 2 000 henkilöä enemmän kuin kolme kuukautta aiemmin.

Hirvola kiirehtii toimia, joilla vastataan lisääntyvään työvoimapulaan. Hänen mukaansa yritysten kasvua haittaava työvoimapula, yli seitsemän prosentin työttömyysaste, väestön ikääntyminen ja julkisen talouden velkaantuminen on mahdoton yhtälö.

– Koska tähän havahdutaan ihan oikeasti? Työllisyystoimia tarvitaan kuumeisesti. Samaan aikaan on varmistettava osaajien ripeä saatavuus myös maan rajojen ulkopuolelta, sillä kotimaiset kädet eivät riitä.