Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Montolan kaivossukellusonnettomuuden tutkinta valmistui – Tukesin mukaan hätätilanteisiin ei ollut varauduttu riittävästi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut valmiiksi tutkinnan Montolan kaivossukellusonnettomuuteen johtaneista syistä. Yksi sukeltaja hukkui viime keväänä Pieksämäellä sijaitsevaan vanhaan vedellä täyttyneeseen kaivokseen. Paikka on suosittu sukelluskohde.

Onnettomuudessa kaksi sukellusharrastajaa oli sukeltanut kaivoksessa 88 metrin syvyyteen. Toiselle sukeltajista oli tullut laskeutumisen aikana ongelmia hengityslaitteiston ja varajärjestelmän kanssa.

Sukeltajat eivät olleet saaneet ongelmia ratkaistua ja alkoivat nousta takaisin pintaan. Lopulta toisen sukeltajan käyttämästä varajärjestelmästä oli loppunut happi, minkä seurauksena hän oli kuollut.

Tukes ei selvityksensä perusteella havainnut teknisiä puutteita sukeltajien varusteissa. Sen sijaan viranomainen arvioi, että sukelluksen turvallisuuskäytännöt eivät olleet vastanneet kaivoksen todellista riskitasoa. Lisäksi syville kaivossukelluksille tyypillisiin hätätilanteisiin ei ollut varauduttu riittävästi.

Tukesin mukaan Montolassa on muutettu sukellustapahtumien käytäntöjä onnettomuuden jälkeen.

Ei ensimmäinen kerta

Montolan kaivoksella on tapahtunut kuolemaan johtaneita sukellusonnettomuuksia aiemminkin. Vuonna 2013 sukeltaja oli havaittu elottomaksi vain muutaman minuutin sukelluksen jälkeen.

Vuonna 2008 sukeltaja oli puolestaan kadonnut kaivokseen sukelluksen aikana. Hänet löydettiin viiden päivän jälkeen menehtyneenä. Myös muilla vanhoilla kaivosalueilla on sattunut Suomessa sukellusonnettomuuksia.

Montolan viimekeväinen sukellusonnettomuus on ensimmäinen, johon johtaneita syitä Tukes on ryhtynyt selvittämään.

– Päätimme alkaa selvittää tapausta, koska Montolassa oli sattunut vastaavia onnettomuuksia aiemmin. Halusimme tutkia, minkälaisia toimintatapavirheitä siellä on mahdollisesti ollut, ylitarkastaja Johanna Soppela Tukesista kertoo.

Hänen mukaansa poliisilla on lisäksi meneillään oma tutkintansa onnettomuudesta. Onnettomuustutkintakeskus sen sijaan ei Soppelan tietojen mukaan ole ryhtynyt tutkimaan Montolan tapausta.

Useita suosituksia turvallisuuden parantamiseksi

Tehdyn selvityksen perusteella Tukes on antanut lukuisia suosituksia kaivossukelluksen ja vastaavien vaativien sukelluspaikkojen turvallisuuden parantamiseksi.

Tukes muun muassa suosittelee, että vaativien sukellustapahtumien suunnittelua ja onnettomuuksiin varautumista tulee parantaa. Lisäksi nimenomaan kaivosalueilla sukellettaessa olisi selvitettävä kohteeseen liittyvät erityiset vaarat.

Tukes katsoo myös, että sukelluspullojen turvallisessa täytössä ja ylläpidossa on parantamisen varaa. Viranomainen kertoo esimerkiksi tutkivansa, pitäisikö sukelluspullojen määräaikaistarkastuksia tehdä useammin.

Nykyään pullojen tarkastusväli on kymmenen vuotta, mutta nyt Tukes selvittää, olisiko aikaa tarpeen lyhentää esimerkiksi viiteen vuoteen.

Koko tutkintaraportti on luettavissa viranomaisen verkkosivuilla.