Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maa järisi Rovaniemellä – järistyksen keskus vain kilometrien päässä Joulupukin pajasta

Rovaniemellä tapahtui lauantai-iltana maanjäristys, jonka keskus sijaitsi noin viisi kilometriä Joulupukin pajakylästä itään, kertoo Helsingin yliopiston Seismologian instituutti verkkosivuillaan .

Alustavan analyysin mukaan maanjäristys oli voimakkuudeltaan noin 1,5 ja se tapahtui noin viiden kilometrin syvyydessä illalla puoli seitsemän aikaan. Tarkempi analyysi valmistuu maanantaina, sivuilla kerrotaan.

Lähin seisminen asema oli Oulun yliopiston Sodankylän-observatorion ylläpitämä RNF, joka oli alle kymmenen kilometrin päässä järistyskeskuksesta. Tapaus näkyi kyseisen aseman rekisteröinneissä erittäin selvästi, mutta sen kerrotaan näkyneen rekisteröinneissä yli 400 kilometrin päässäkin.

Instituutti on saanut järistyksestä myös lukuisia havaintoja paikallisilta.

Maanjäristyksestä ovat kertoneet aiemmin muun muassa Iltalehti ja Helsingin Sanomat . Lehdet kertovat, että Seismologian instituutin seismologin Tuija Luhdan mukaan Suomessa ilmenee vuodessa useita vastaavan voimakkuuksisia järistyksiä.

Helsingin Sanomien mukaan Luhta kertoo, etteivät tämän suuruiset järistykset tavallisesti aiheuta vaikkapa talojen tärinää, vaan ennemmin kovaa ääntä.