Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuomioistuin jäädytti Bidenin määräyksen rokottaa suurten työpaikkojen henkilöstö

Yhdysvalloissa tuomioistuin on jäädyttänyt demokraattipresidentti Joe Bidenin hallinnon rokotusmääräyksen, joka tekisi koronarokotteen ottamisesta pakollista työntekijöille kaikissa yli sadan työntekijän yrityksissä.

Asiaa käsiteltiin paneelissa, jonka tuomarit totesivat yhdysvaltalaislehti Washington Postin (WP) mukaan, että toimeksiantoon saattaa liittyä vakavia lakisääteisiä ja perustuslaillisia ongelmia. Paneelin kolme republikaanipresidenttien nimeämää tuomaria olivat käsitelleet määräystä vastustavaa kannetta, jonka asianomistajana on muun muassa Louisianan osavaltion oikeusministeri, republikaanien Jeff Landry. Landry kuvaili WP:n mukaan päätöstä "merkittäväksi voitoksi työn mahdollistajien ja heidän työntekijöidensä vapaudelle".

Rokotusmääräystä vastustamaan on noussut laaja rintama yrityksiä, uskonnollisia ryhmiä ja järjestöjä.

Päätöksellä ei ole välitöntä vaikutusta yritystasolla, sillä Bidenin määräys on tulossa voimaan asteittain. Ensimmäinen takaraja on 5. joulukuuta, jolloin rokottamattomat työntekijät tulee velvoittaa käyttämään maskia sisätiloissa.

Seuraava askel on 4. tammikuuta, jolloin yritysten tulee joko testata työntekijänsä viikottain tai vaatia, että he ovat ottaneet täydet rokotukset. Hallinnon mukaan sääntö koskettaisi yli kahta kolmasosaa maan työvoimasta.

"Rokotus on paras tapa päästä eroon tästä pandemiasta"

Yhdysvaltain hallinto on yrittänyt saada maan rokotuslukuja nousuun.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin seurannan mukaan koko maassa 12 vuotta täyttäneistä ja sitä vanhemmista on täysin rokotettuja 68 prosenttia.

– Rokotus on paras tapa päästä eroon tästä pandemiasta, Biden sanoi torstaina.

– Yrityksillä on enemmän valtaa kuin koskaan aikaisemmin nopeuttaa tietämme pois tästä pandemiasta, pelastaa ihmishenkiä ja suojella talouden elpymistä.

Koko pandemian aikana Yhdysvalloissa on kirjattu maailmanlaajuisesti määrällisesti eniten koronatartuntoja ja niihin liittyviä kuolemia.