Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuri osa suomalaisista tavoittaa perusterveydenhuollon palvelut 20 minuutissa joukkoliikenteen avulla

Suomessa noin puolet joukkoliikenteen toiminta-alueella asuvista saavuttaa perusterveydenhuollon palvelut 20 minuutissa, kerrotaan tuoreessa tutkimuksessa.

Saavutettavuutta selvittivät muun muassa Oulun yliopiston tutkijat osana IMPRO-hanketta, joka tuottaa tietoa sote-palvelujen rakenteesta, toimivuudesta ja tuloksellisuudesta.

Tutkimusjohtaja ja dosentti Ossi Kotavaara Oulun yliopistosta kertoo, että saavutettavuus selvitettiin kaikilta niiltä alueilta, joissa joukkoliikennettä on ja joista tiedot oli saatavilla. Käytössä ollut joukkoliikenneaineisto kattaa alueet, joilla asuu noin 85 prosenttia Suomen väestöstä.

Kotavaaran mukaan joukkoliikenteelle oli tutkimuksessa tietyt kriteerit.

– Jos sinne menee yksi satunnainen bussi hassuun aikaan, niin sitä ei tässä ole mukana, Kotavaara kertoo STT:lle.

Kotavaara arvioi, etteivät kaikki pienet toimijat välttämättä ole jakaneet aikataulutietojaan julkisesti, minkä vuoksi joukkoliikenteen piirissä saattaa olla myös jonkin verran enemmän ihmisiä.

Omalla kulkuvälineellä saavutettavuus parempi

Tutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa koko maan laajuisesti perusterveydenhuollon palvelujen maantieteellistä saavutettavuutta joukkoliikenteellä.

– Vaikka terveydenhuollon palvelut tavoitetaan yleisesti paremmin omalla kulkuvälineellä, moni suomalainen saavuttaa palvelut myös julkisilla liikennevälineillä, kertoo geoinformatiikan dosentti Harri Antikainen Oulun yliopistosta tiedotteessa.

Maakuntien välillä on selviä eroja. Perusterveydenhuollon palveluiden saavutettavuus joukkoliikenteellä on parasta Uudellamaalla ja Päijät-Hämeessä ja heikointa Lapissa, Kainuussa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa.

Joukkoliikenteen merkitys terveyspalveluiden saavutettavuudelle on suurin kaupunkien reuna-alueilla.

Ikääntyneiden tilanne suhteellisen hyvä

Ikäryhmien väliset erot ovat melko vähäisiä.

– Ikääntyneiden, eli terveyspalveluja tyypillisesti eniten käyttävien tilanne on suhteellisen hyvä johtuen muun muassa siitä, että heillä asuminen painottuu kaupunki- ja kuntakeskuksiin ja siten myös palvelujen läheisyyteen, Antikainen sanoo.

Saavutettavuusanalyysi tehtiin ArcGIS-ohjelmalla. Matka-ajassa on huomioitu myös kävelymatka joukkoliikennepysäkille keskimääräisellä terveen aikuisen kävelyvauhdilla.

Tutkimus on julkaistu Applied Geography -tiedejulkaisussa.