Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa Olaf Scholz kutsuu osavaltioiden pääministerit päättämään uusista koronarajoituksista

Saksassa tarvitaan lisää koronarajoituksia kamppailussa kasvavia koronatartuntoja vastaan, sanoi liittokansleriksi todennäköisesti nouseva Olaf Scholz. Samalla hän kertoi kutsuvansa osavaltioiden pääministerit päättämään uusista rajoituksista.

Scholzia on arvosteltu siitä, että hän on ollut suhteellisen hiljaa koronatilanteesta ja keskittynyt enemmän oman sosiaalidemokraattipuolueensa pyrkimykseen muodostaa koalitiohallitus vihreiden ja liberaalipuolue FDP:n kanssa.

Sholz esitteli parlamentissa kolmen puolueen suunnittelemia toimia ja sanoi, että uusia rajoituksia tarvitaan, jotta "talven läpi selvitään".

– Tarvitsemme sitä, että toimimme yksimielisesti samaan suuntaan, Scholz sanoi ja kehotti saksalaisia ottamaan koronarokotuksen.

– On hyvin, hyvin tärkeää ottaa käyttöön kaikki toimet, jotta voimme varmistaa sen, että pystymme suojelemaan kansalaistemme terveyttä, hän jatkoi.

Tulevan koalitiohallituksen kaavailemiin toimiin kuuluu muun muassa rajoittaa pääsyä tiettyihin paikkoihin jopa rokotetuilta tai koronan sairastaneilta ihmisiltä. Lisäksi haluttaisiin ottaa uudelleen käyttöön ilmaiset nopeat antigeenitestit.

Synkkä vuorokautinen tartuntaennätys

Saksassa on rekisteröity yli 50 000 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana, kertoivat terveysviranomaiset tänään. Kyseessä on ensimmäinen kerta koko pandemian aikana, kun maassa rekisteröitiin yli 50 000 tartuntaa.

Liittokansleri Angela Merkelin edustaja vaati alueellisia viranomaisia puuttumaan kovalla kädellä kriisiin, sillä sekä koronatartuntojen että virukseen liittyvien kuolemien määrä on viime päivinä kasvanut maassa rajusti.

Saksan rokotuskattavuus on vielä verrattain alhainen, vain hieman yli 67 prosenttia. Useat Saksan osavaltiot ovat jo ottaneet käyttöön tiukkoja rajoituksia varsinkin rokottamattomille ihmisille.

Esimerkiksi maan pääkaupungissa Berliinissä rokottamattomilla ei ole ollut maanantaista lähtien mitään asiaa ravintoloihin, baareihin tai urheiluhalleihin.

Saksassa on pandemian aikana todettu vajaat 4,9 miljoonaa koronatartuntaa. Viruksen seurauksena on kuollut vajaat 98 000 ihmistä.

Hollannissakin vuorokautinen tartuntaennätys

Hollannissa on rekisteröity yli 16 300 uutta koronavirustartuntaa vuorokauden aikana.

Myös Hollannissa on kyse suurimmasta vuorokautisesta tartuntojen määrästä. Tätä ennen synkkä ennätys kirjattiin viime vuoden joulukuussa, jolloin koronatartuntoja oli lähes 13 000 vuorokaudessa.

Hallitus harkitseekin koronarajoitusten palauttamista tartuntapiikin hillitsemiseksi. Pääministeri Mark Rutten on määrä pitää huomenna tiedotustilaisuus uusista toimista. Paikallinen media kertoo asiantuntijoiden suositelleen kaksi viikkoa kestävää "kevyttä sulkutilaa".

Rajoitustoimiin saattavat kuulua muun muassa elokuvateattereiden ja teattereiden sulkeminen sekä baarien ja ravintoloiden sulkeutuminen aiemmin illalla.