Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin liira jatkaa luisuaan uuteen pohjanoteeraukseen

Turkin liiran kurssi on laskenut uuteen pohjanoteeraukseen samalla kun maan taloutta runtelee 20 prosentin vauhtia laukkaava inflaatio. Tiistain mittaan liiran kurssi laski lähes neljä prosenttia ja kävi kurssitasolla 10,36 dollaria vastaan. Turkin keskuspankin odotetaan torstaina laskevan ohjauskorkoa kolmantena kuukautena peräkkäin.

Keskuspankki on noudattanut presidentti Recep Tayyip Erdoganin vaatimuksia koronlaskuista, joiden avulla hän pyrkii vauhdittamaan maan talouskasvua.

Talouden odotetaankin kasvavan tänä vuonna 10 prosentin tahtia mutta samalla liira on menettänyt arvostaan yli neljänneksen dollaria vastaan.

– Riski kasvaa, että keskuspankin taipuminen presidentin painostuksen edessä johtaa jyrkkään ja hallitsemattomaan valuutan heikkenemiseen tulevina päivinä ja viikkoina, varoitti Capital Economicsin analyytikko Jason Tuvey katsauksessaan.

Keskuspankki on laskenut ohjauskorkoaan kolmella prosenttiyksiköllä 16 prosenttiin elokuun jälkeen. Turkissa reaalikorot ovat siten laskeneet miinukselle, mikä luo turkkilaisille kannustimen haalia ulkomaisia valuuttoja ja kultaa.

Liiraa on painanut myös odotus, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed saattaa alkaa nostaa korkojaan ennakoitua aikaisemmin taistellakseen inflaatiosysäystä vastaan. Se vetäisi sijoituksia dollariin, pois Turkin kaltaisilta kehittyviltä markkinoilta.

Kasvua hinnalla millä hyvänsä

Analyytikkojen mukaan Turkin talousongelmat juontuvat pääosin maan omalaatuisesta talouspolitiikasta, jotka painottavat talouskasvua. Kasvun hinta on korkea inflaatio ja valuutan heikkeneminen. Tämä linja voi auttaa vientialoja ja suuryrityksiä, mutta ajaa tavalliset kansalaiset ahdinkoon, kun päivittäistavaroiden hinnat nousevat.

Suuryritykset ovat kuitenkin jo alkaneet huolestua kehityksestä ja varoitelleet, että Turkki saattaa olla ajautumassa valuuttakriisiin, jonka seurauksena pankit voivat joutua pinteeseen. Niillä on pian erääntyviä dollarilainoja miljardien edestä.

Valtiovarainministeri Lutfi Elvan sanoi Turkin hallituksen edelleen tavoittelevan hintavakautta ja liiran laskun pysäyttämistä.

Kehittyviä markkinoita analysoiva ekonomisti Timothy Ash arvioi kuitenkin Erdoganin päättäneen, että talouskasvu hinnalla millä hyvänsä on paras tapa varmistaa vaalivoitto vuoden 2023 presidentinvaaleissa.

– On mielenkiintoinen näkemys, että Erdoganin tukijat asettavat talouskasvun ja työpaikat tärkeämmäksi tavoitteeksi kuin inflaation tukahduttamisen, Ash kommentoi.