Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | HS-gallup: Sdp:n ja vihreiden kannatus nousi, keskustan suosio laskussa, Linnan juhlista tietoa tänään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tänään selviää, millaisin erityisjärjestelyin Linnan juhlia vietetään tänä vuonna

Tänään on määrä selvitä, miten itsenäisyyspäivän Linnan juhlia päästään viettämään tänä vuonna. Presidentin kanslia kertoi jo kuukausi sitten, että juhlat järjestetään tänä vuonna erityisjärjestelyin. Kansliasta ei kuitenkaan kommentoitu tuolloin, mitä nämä erityisjärjestelyt ovat.

Viime vuonna Linnan juhlia vietettiin koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisin menoin, koska paikalla sai olla vain vähän ihmisiä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi tiistaina valmistelevansa kokoontumisrajoituksia Uudenmaan alueelle. Päätös rajoituksista on tarkoitus antaa torstaina, ja se tulisi voimaan marraskuun 25. päivänä.

Pitkittyneessä Liberia-sotarikosoikeudenkäynnissä kuullaan uudestaan syytettyä miestä - keskiössä vuoden 2003 tapahtumat

Liberia-sotarikosoikeudenkäynnissä Tampereella kuullaan tänään uudestaan syytettyä. Aiheena ovat erityisesti vuoden 2003 tapahtumat, joista on oikeudenkäynnin kuluessa esitetty hyvin erilaisia näkemyksiä.

Puolustuksen mukaan syytetty Gibril Massaquoi oli maaliskuusta 2003 lähtien turvatalossa Sierra Leonessa. Joidenkin todistajien mukaan hänet olisi kuitenkin nähty naapurimaassa Liberiassa vielä tämänkin jälkeen.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa helmikuussa alkanut oikeudenkäynti on pitkittynyt alkuperäisestä aikataulustaan. Vielä ei ole tiedossa, milloin se saadaan päätökseen.

HS-gallup: Sdp:n ja vihreiden kannatus nousi, keskustan suosio laskussa

Helsingin Sanomien kannatuskyselyn mukaan kokoomus on yhä suosituin puolue, mutta kannatuksen kasvu on pysähtynyt. Kokoomusta äänestäisi vastaajista 21,1 prosenttia. Kannatus laski 0,1 prosenttiyksikköä. SDP on toiseksi suosituin 19,4 prosentilla. Kasvua oli 0,9 prosenttiyksikköä.

Kolmantena olevan perussuomalaisten kannatus nousi 0,2 prosenttiyksikköä 18 prosenttiin. Neljäntenä olevan keskustan kannatus laski 0,6 prosenttiyksikköä 11,9 prosenttiin. Viidentenä oleva vihreät nousi 0,4 prosenttiyksikköä 10,5 prosenttiin.

Kantar TNS haastatteli loka–marraskuun vaihteessa 2 402 ihmistä. Muutokset jäivät alle virhemarginaalin, joka oli noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

Valtiovarainministeri varoittaa: Yhdysvaltain hallinnon rahat saattavat loppua alle kuukaudessa

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen varoittaa, että maan hallinnolta saattavat loppua rahat alle kuukaudessa.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosille osoitetussa kirjeessään Yellen varoittaa skenaarioista, joissa valtiovarainministeriöllä ei olisi riittäviä varoja Yhdysvaltain hallinnon toimien jatkamiseen joulukuun 15. päivän jälkeen, jos velkakattoa ei koroteta mahdollisimman pian.

Varoitus ei ole ensimmäinen. Demokraatit ja republikaanit ovat viime kuukausina kinastelleet Yhdysvaltain velkakatosta. Yellenin aiempi määräaika varojen loppumiselle oli 3. joulukuuta. (Lähde: AFP)

Ranskalainen urheilutarvikeketju lopettaa kanoottien myynnin pohjoisissa liikkeissään hillitäkseen siirtolaisten Englannin kanaalin ylitysyrityksiä

Ranskalainen urheilutarvikeketju Decathlon on päättänyt, että se ei enää myy kanootteja osassa Pohjois-Ranskassa sijaitsevista liikkeistään. Päätöksellä yritetään hillitä siirtolaisten yrityksiä ylittää Englannin kanaali.

Ranskan viranomaiset kertoivat tiistaina pelastaneensa yli 270 siirtolaista, jotka olivat pyrkineet vaarallisen kanaalin yli Ranskasta Englantiin. Ranskan viranomaisten mukaan tämän vuoden alusta elokuun loppuun noin 15 400 oli yrittänyt ylittää kanaalin. Heistä noin 3 500 oli pelastettu hädässä olevista veneistä ja tuotu takaisin Ranskaan.

Viime vuonna noin 9 500 ihmistä ylitti kanaalin tai yritti päästä sen yli. (Lähde: AFP)

Ainakin kolme kuoli itsemurhaiskuissa Ugandassa, kymmeniä haavoittui - Isis ilmoittautui tekijäksi

Itäisen Afrikan Ugandassa ainakin kolme ihmistä on kuollut pääkaupunki Kampalassa tehdyissä itsemurhaiskuissa tiistaina. Poliisin mukaan terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut iskun tekijäksi. Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että yli 30 ihmistä haavoittui iskussa. Kuolonuhrien määrä saattaa median mukaan kasvaa.

Iskut tapahtuivat lähellä maan parlamenttia ja poliisin päämajaa. Ugandassa aseistautuneen Liittoutuneet kansanvaltaiset voimat (ADF) -ryhmän iskut on yhä useammin otettu Isisin nimiin. Ryhmä toimii myös Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Huuhkajat hävisi Ranskalle ja jäi MM-jatkokarsinnoista rannalle

Suomi on päättänyt urakkansa jalkapallon miesten MM-karsinnoissa 0–2-kotitappioon Ranskalle. Samaan aikaan Ukraina voitti vieraissa Bosnia-Hertsegovinan 2–0.

Tulosten myötä Suomi jäi D-karsintalohkossa kolmanneksi eikä yltänyt jatkokarsintoihin. Ranska oli varmistanut lohkovoittonsa ja MM-paikkansa jo aiemmin. Ukraina nousi lohkon kakkoseksi ja lunasti jatkokarsintapaikan.

Ranskan maalit Helsingin Olympiastadionilla tekivät joukkueen isot tähdet Karim Benzema ja Kylian Mbappe. Molemmat osumat syntyivät toisella puoliajalla.

Suomi keräsi 11 pistettä, Ukraina 12 ja Ranska 18. Bosnia-Hertsegovina sijoittui lohkon neljänneksi ja Kazakstan viidenneksi.

Huuhkajien Paulus Arajuuri ja Joona Toivio lopettavat maajoukkueuransa

Huuhkajien monivuotiset luottopuolustajat Paulus Arajuuri ja Joona Toivio lopettavat maajoukkueuransa. Suomen päävalmentaja Markku Kanerva vahvisti asian Ranska-kamppailun jälkeen V Sportin -televisiohaastattelussa.

Huuhkajat hävisi tiistaina jalkapallon miesten MM-karsintojen päätöspelissään Helsingin Olympiastadionilla Ranskalle 0–2. Ottelussa vaihdossa olleet Arajuuri ja Toivio saivat kamppailun jälkeen pitkät suosionosoitukset Huuhkajien äänekkäimpien kannattajien Pohjoiskaarteelta. Kaksikko oli silminnähden liikuttuneessa tilassa.

Hollanti lunasti viimeisen suoran paikan Qatarin MM-turnaukseen

Euroopan alueen karsintalohkot ensi vuonna pelattavaan jalkapallon miesten MM-lopputurnaukseen saatiin päätökseen myöhään tiistaina, ja viimeisen suoran paikan Qatarin kisoihin otti Hollanti. G-lohkon voittanut Hollanti päätti karsintaurakkansa 2–0-kotivoittoon Norjasta.

Eurooppalaisjoukkueita kisoissa on nyt siis kymmenen. Karsinnat jatkuvat vielä jatkokarsinnalla maaliskuussa, kun 12 maata hakee kolmea tarjolla olevaa MM-paikkaa.

Tiistaina Ranskalle 0–2-kotitappion kärsinyt Suomi jäi lohkossaan kolmanneksi eikä yltänyt jatkokarsintoihin.

Euroopan karsintalohkojen voittajina Qatarin MM-turnaukseen etenevät Hollannin lisäksi Belgia, Kroatia, Tanska, Englanti, Ranska, Saksa, Serbia, Espanja ja Sveitsi.

Kaapo Kakko johdatteli kautensa toisella maalilla Rangersin voittoon Canadiensista

Jääkiekon NHL:ssä Kaapo Kakko avasi New York Rangersin maalitilin ja johdatteli joukkueen voittoon Montreal Canadiensista. Voitto irtosi maalein 3–2. Maali oli suomalaiselle kauden toinen. Kakko avasi kauden maalisaldonsa New Yorkin edellisessä ottelussa New Jersey Devilsiä vastaan.

Florida Panthersin ja New York Islandersin kohtaamisessa Panthersin kapteeni Aleksander Barkov avitti joukkueensa voittoon. Joukkue vei Islandersista 6–1-voiton. Joukkue teki peräti neljä maalia ensimmäisessä erässä.

Barkov sai ensimmäisestä maalista syöttöpisteen.