Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP ennakoi euroalueen inflaation olevan marraskuussa kaikkien aikojen huipussaan

Euroalueen inflaatio saavuttaa huippunsa tämän kuun aikana mutta hidastuu uudelleen ensi vuoden aikana, sanoo Euroopan keskuspankki EKP:n johtokunnan jäsen Isabel Schnabel.

Schnabel ennakoi, että inflaatio pysyy korkeana pitempään kuin aiemmin odotettiin.

Kuluvan kuukauden aikana kuluttajahintojen nousu on Schnabelin arvion mukaan ollut nopeampaa kuin koskaan sen jälkeen kun euro otettiin käyttöön tilivaluuttana vuonna 1999. Hintojen nousua vauhdittavat erityisesti energian kallistuminen ja talouden pullonkaulat. Hintojen nousu kääntyy ensi vuonna laskuun, mutta EKP ei arvioi tarkemmin miten se tapahtuu.

– Epävarmuus inflaation hidastumisen vauhdista ja mittakaavasta on kasvanut, Schnabel totesi.

Euroalueen kuluttajahinnat nousivat lokakuussa 4,1 prosentin tahtia, selvästi nopeammin kuin EKP:n asettama kahden prosentin tavoite. Yhtä nopeaa inflaatio oli viimeksi heinäkuussa 2008.

Inflaation kehitystä ensi vuonna säätelee muun muassa se, miten suuria lisäkustannuksia syntyy euroalueen siirtymästä uusiutuvaan energiaan.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde totesi aiemmin tällä viikolla, ettei keskuspankki odota joutuvansa nostamaan ohjauskorkoja ensi vuoden aikana. Lagarde ennakoi, että keskipitkällä aikavälillä inflaatio jää alle kahden prosentin tavoitteen.

Syyskuun ennusteessaan EKP odotti ensi vuodelle 1,7 prosentin ja sitä seuraavalle 1,5 prosentin inflaatiota. Seuraava ennuste julkaistaan 16. joulukuuta, ja siinä EKP kertoo näkemyksensä vuoden 2024 kehityksestä.