Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden ministerit vaihtuivat: Krista Mikkonen nimitettiin sisäministeriksi, Emma Kari ympäristöministeriksi

Hallituspuolue vihreiden ministerivaihdokset tehtiin perjantaina presidentin esittelyssä Valtioneuvoston linnassa.

Perhevapaalle jääneen Maria Ohisalon tilalle uudeksi sisäministeriksi nimitettiin Krista Mikkonen, joka siirtyi tehtävään ympäristö- ja ilmastoministerin paikalta. Uudeksi ympäristö- ja ilmastoministeriksi nimitettiin Emma Kari.

Helsinkiläinen Kari nousi nyt ensi kerran ministeriksi. Presidentin esittelyn jälkeen pidetyn valtioneuvoston istunnon alussa Kari antoi virka- ja tuomarinvakuutuksen.

Lisäksi vihreät kertoo, että varapuheenjohtaja, kansanedustaja Iiris Suomela on aloittanut vihreiden puheenjohtajan sijaisena. Suomela toimii puheenjohtaja Ohisalon sijaisena ensi kesäkuulle asti.

Mikkonen: Kiireellisintä estää humanitaarisen kriisin kärjistyminen

Ministerinimitysten jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa tuore sisäministeri Mikkonen sanoi, että Valko-Venäjän toiminta Puolan ja muiden EU-maiden rajoilla on erittäin tuomittavaa.

– Kiireellisintä on estää humanitaarisen kriisin kärjistyminen raja-alueilla. Yhtään ihmishenkeä ei voida menettää sivusta katsellen.

Mikkosen mukaan Valko-Venäjän toimet on suunnattu Euroopan unionia vastaan ja aiheuttamaan epävakautta EU:n sisällä. Siksi EU:n yhteiset toimet ovat Mikkosen mukaan avainasemassa.

Mikkosen mukaan on selvää, että tällä hetkellä EU:n ja sen jäsenmaiden kyky suojautua hybridioperaatioilta tai reagoida niihin on heikko.

– Yksi suurimpia syitä tähän on, ettei yhteisistä toimintalinjoista ole päästy sopimaan, kun niin moni maa on halunnut maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä vetää omaa linjaansa ja hoitaa asioita kansallisen lainsäädännön kautta, Mikkonen sanoi.

Kari: Luontokato tapahtuu Suomessa erityisesti metsissä

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kari sanoi, että luontokato on yhtä suuri kriisi kuin ilmastokriisi ja että luontokato on nostettava yhtä näkyvästi esiin.

Karin mukaan luontokato eli luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen tapahtuu Suomessa erityisesti metsäluonnossa.

– Yli 75 prosenttia metsätyypeistä on uhanalaisia, ja noin kolmannes uhanalaisista lajeista elää metsissä, Kari sanoi tiedotustilaisuudessa.

Karin mukaan EU:n biodiversiteettistrategia antaa hyvän kehyksen myös Suomelle. Strategian tavoitteena on suojella vähintään 30 prosenttia EU:n maa- ja merialueista vuoteen 2030 mennessä.

– Mielestäni on päivänselvää, että Suomen pitää pystyä vähintään tähän.