Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin hallitusyhteistyöstä: Kaikki asiat ovat ratkaistavissa, jos halua siihen löytyy – SDP julkisti aluevaaliohjelmansa kokonaisuudessaan tänään

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin sanoo suhtautuvansa hallitusyhteistyöhön rakentavasti ja uskovansa, että kaikki asiat ovat ratkaistavissa, jos halua siihen löytyy.

Hänen mukaansa hallituspuolueet ovat välillä tiukkojenkin vääntöjen jälkeen pystyneet tähän asti ratkaisemaan kaikki eteen tulleet kysymykset, eikä hänellä ole epäilystäkään siitä, ettei sama onnistuisi myös tulevaisuudessa.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko sanoi aiemmin tänään, ettei keskusta tule olemaan mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa. Hänen mukaansa sovitun menokehyksen horjuttaminen on hallituksen horjuttamista.

Marin kommentoi Saarikon puheita toimittajille kysyttäessä Oulussa SDP:n aluevaaliohjelman julkistustilaisuuden yhteydessä.

– Tietenkin me lähdemme siitä, että se mistä yhdessä sovitaan, niin siitä pidetään kiinni. Viime kevään kehysriihessä yhdessä sovimme kehyksistä ja siitä minkälaisia sopeutustoimia tulemme tekemään, Marin sanoi.

Hänen mukaansa tulevassa kehysriihessä ensi keväänä katsotaan yhdessä, mistä 370 miljoonan euron pysyvät säästöt löytyvät.

– Tämä on tietenkin normaali neuvotteluprosessi, ja normaalilla tavalla tässä etenemme. Ilman muuta vastuullinen taloudenpito on SDP:lle tärkeä asia.

Marin: Pohjoismainen hyvinvointivaltio tarjoaa parhaat edellytykset selvitä kriiseistä

Marinin mukaan koronapandemia on näyttänyt, että pohjoismainen hyvinvointivaltio tarjoaa parhaat edellytykset selvitä kriiseistä.

Marin painotti puheessaan, että on virheellistä puhua hyvinvointivaltiosta menneisyyteen kuuluvana asiana tai sosiaalidemokratiasta auringonlaskun liikkeenä.

– Nyt kun katsomme Eurooppaa, niin sosiaalidemokraatit ovat valtioiden johdossa esimerkiksi Saksassa, Espanjassa ja Portugalissa sekä kaikissa Pohjoismaissa, Islantia lukuun ottamatta. Se kertoo, että liikkeellemme on tilausta tässä ajassa ja maailmassa. Olemme liike, joka tuo vakautta ja turvaa ihmisten arkeen, Marin sanoi.

Marinin mukaan Suomi on ottamassa seuraavan askeleen hyvinvointivaltiona, kun sosiaali- ja terveyspalveluita pyritään parantamaan sote-uudistuksen kautta.

SDP:n ehdokashankinta tammikuun aluevaaleihin on Marinin mukaan sujunut hyvin, mutta hän kannusti asiaa edelleen harkitsevia lähtemään ehdolle. Marinin mukaan sosiaalidemokraateilla on tällä hetkellä noin 1 400 aluevaaliehdokasta.

– Jotta voimme turvata jokaiselle laadukkaat palvelut, tarvitsemme aluevaltuustoihin ihmisiä, joka laittavat ihmisten hyvinvoinnin etusijalle, Marin sanoi.

SDP julkisti aluevaaliohjelmansa kokonaisuudessaan

SDP lähtee aluevaaleihin kahden ydinviestin saattelemana, kertoi Marin. Puolue haluaa ensinnäkin rakentaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita siten, että ne ovat laadukkaita ja lähellä ihmisiä.

– Toisena, vahvana viestinä on, että pidetään huolta meidän sote-henkilöstöstä. He ovat ansainneet hyvät työolot, he ovat ansainneet sen, että heidän työtään arvostetaan, Marin sanoi SDP:n aluevaaliohjelman julkistustilaisuudessa Oulussa.

Aiemmin tänä vuonna eduskunnassa hyväksytty sote-uudistus auttaa Marinin mukaan kehittämään sote-palveluita tasa-arvoisemmiksi ja sellaisiksi, että ihmiset saavat avun arkeensa mahdollisimman läheltä ja silloin kuin sitä tarvitsevat.

– Mutta tämä uudistushan ei ole vielä valmis. Se, että olemme tehneet lainsäädännön, on vasta ensimmäinen askel. Seuraava tullaan ottamaan hyvinvointialueilla, ja juuri tämän takia nämä aluevaalit ovat niin tärkeät, Marin painotti.

Ei ylimääräisiä raja-aitoja

SDP:n mukaan oikea-aikaiset ja oikean tasoiset palvelut vähentävät esimerkiksi erikoissairaanhoidon tarvetta.

– Jokaisen meistä on voitava luottaa saavamme tukea ja hoitoa sitä tarvitessamme. Näiden tavoitteiden toteutuminen vaatii vahvoja hyvinvointialueita, joiden päätöksenteko toimii tehokkaasti, palvelut ovat käyttäjälähtöisiä, rahoitus turvattu ja demokratia toimivaa, ohjelmassa sanotaan.

SDP painottaa, että sote-palveluiden järjestämisen pitää olla julkisen toimijan vastuulla, joskin yritysten ja järjestöjen avulla palvelutarjontaa voidaan parantaa.

Tulevien hyvinvointialueiden lakisääteisiä tehtäviä ovat toiminnan alkaessa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestäminen. Näitä alueita on yhteensä 21. Lisäksi Helsingin kaupunki vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan.

– Uuden hallinnontason luominen ei saa johtaa ylimääräisiin raja-aitoihin tai jättää jälkeensä katvealueita, joilla joku voi pudota turvaverkon läpi, SDP:n ohjelmassa todetaan.

Yhden luukun periaatteella

Keskusta on linjannut tavoitteekseen, että se haluaa sote-palveluaseman jokaiseen kuntaan. Minimitasona se pitää, että jokaisessa kunnassa on oltava saatavilla lääkäripalveluita.

SDP:n ohjelmassa puolestaan todetaan, että palvelupisteiden sijainnista päätetään jokaisella hyvinvointialueella erikseen. Asiaa kommentoi jo lokakuussa myös Marin, joka tuolloin sanoi luottavansa siihen, että hyvinvointialueet pystyvät järjestämään toimintansa parhaalla mahdollisella tavalla.

– Haluamme, että palvelut ovat lähellä, mutta en tekisi sellaista linjausta, että ikään kuin ylhäältä sanelisimme, että näissä ja näissä paikoissa pitää olla palveluverkon toimipiste, Marin sanoi tuolloin SDP:n tiedotustilaisuudessa.

Lauantaina kokonaisuudessaan julkistetussa aluevaaliohjelmassa todetaan, että palvelupisteitä tulee olla riittävästi ja niiden pitää olla helppojen kulkuyhteyksien päässä.

– Samasta paikasta tulisi saada apuja ja neuvoja ongelmien kokonaisuuteen sen sijaan, että asiakkaan on osattava etsiä tukea eri luukuilta.

Puolue tarkastelisi myös liikkuvia palveluita ja lisäisi niitä mahdollisuuksien mukaan. SDP pitää tärkeänä käyttäjälähtöisyyttä, joka voisi tarkoittaa esimerkiksi iltoihin ja viikonloppuihin sijoittuvia aukioloaikoja nykyistä laajemmin.

Hoitotakuusta ja ulkomailta apuja

Hoitoon pääseminen liittyy käytännössä niin sanotun hoitotakuun kiristämiseen. Hallituksen tavoite on tiukentaa hoitotakuuta perusterveydenhuollossa niin, että jatkossa kiireettömään hoitoon pääsee viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista.

– Me haluamme varmistaa kentällä käytännössä, että se, minkä me lainsäädäntöön tulemme kirjoittamaan, myös toteutuu. Olemme (hallituksen) budjettiriihessä varanneet rahoituksen seitsemän päivän hoitotakuun toteuttamiseen, ja lainsäädäntötyö on käynnissä, Marin sanoi lokakuussa tiedotustilaisuudessa.

Aluevaaliohjelmassaan puolue noudattelee hallituksen tavoitteita ja toteaa, että perusterveydenhuollossa hoidon tarve pitäisi pystyä arvioimaan sinä päivänä, kun asiakas ottaa sote-keskukseen yhteyttä ja että kiireettömään hoitoon tulee päästä seitsemässä päivässä hoidontarpeen arvioinnista. Tavoite koskee sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysongelmia.

Koronapandemia on aiheuttanut runsasta kuormitusta terveydenhuollolle. Puolue edellyttää, että hyvinvointialueilla työntekijöiden työolot ovat sellaiset, että työkuorma ei muodostu kohtuuttomaksi.

– Alojen houkuttelevuutta voidaan lisätä työhyvinvoinnin kehittämisellä, hyvällä johtamisella ja riittävällä resursoinnilla. Hyvinvointialueilla on varmistettava, että resurssit riittävät henkilöstömitoitusten mukaiseen henkilöstömäärään sekä sijaistarpeisiin. Tämä vaatii myös riittävää valvontaa mitoitusten toteutumisen osalta.

Osaavaa henkilökuntaa tarvitaan myös ulkomailta, ohjelmassa huomautetaan. Sen mukaan maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden perehdytykseen ja kielikoulutukseen on panostettava.

SDP:n aluevaalikampanjan budjetiksi on kerrottu noin 690 000 euroa sisältäen piirien rahoituksen. SDP:n tavoite on olla aluevaalien ykkönen prosentuaalisessa kannatuksessa. Viime aikoina tehdyissä mielipidemittauksissa kärkipaikkaa on pitänyt kokoomus.

– Lähdemme voittamaan aluevaalit, lähdemme voittamaan hyvinvointivaalit, Marin sanoi lauantaina.

Aluevaalit järjestetään tammikuussa.