Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kadonneeksi epäillystä kiinalaisesta tennistähdestä julkaistiin jälleen uusia videoita – tenniksen etujärjestö kaipaa lisää todisteita

Tenniksen etujärjestö WTA ilmoitti sunnuntaina, etteivät Kiinan julkaisemat uudetkaan videot riitä vakuudeksi pitkään kadoksissa olleen tennispelaaja Peng Shuain hyvinvoinnista. Myös Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat vaatineet Kiinalta täyttä selvitystä asiasta.

Peng katosi pian sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt kuun alussa Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Global Times -sanomalehden päätoimittajan sunnuntaina Twitterissä julkaisemassa videossa Peng seisoo stadionilla kentän laidalla ja tämän kerrotaan osallistuvan nuorten tennisfinaalin avausseremoniaan. Toisessa samaisen sanomalehden päätoimittajan jakamassa videossa Peng puolestaan jakaa lapsille nimikirjoituksia ja ottaa heidän kanssaan yhteiskuvia.

Valtiollinen media Global Times julkaisi jo lauantaina kaksi videota, joissa Peng vaikuttaa olevan päivällisellä ravintolassa. Videoiden aitoutta ei ole pystytty riippumattomasti varmentamaan.

Länsimaat vaativat lisää todisteita

Britannia vaati Kiinaa tarjoamaan varmennettavissa olevaa todistusaineistoa pelaajan turvallisuudesta ja olinpaikasta. Britannian ulkoministeriö painotti, että kaikilla pitäisi olla mahdollisuus avata suunsa ilman pelkoa seurauksista.

– Kaikki ilmoitukset seksuaaliseen tekoon pakottamisesta tulisi tutkia, missä päin maailmaa tahansa, ministeriön tiedotteessa jatkettiin.

Yhdysvallat vaati Valkoisen talon lehdistösihteerin välityksellä Kiinaa toimittamaan "riippumattomia ja varmennettavissa olevia todisteita" Pengistä. Ranskan ulkoministeri taas halusi, että Kiina antaa Pengin puhua vapaasti ja kertoa tilanteestaan.

Pengin tapauksen ympärille kehkeytyneestä kohusta saattaa olla Kiinalle myös urheilullisia seurauksia, sillä perjantaina WTA uhkasi poistaa Kiinassa pelattavat tennisturnaukset kilpailukalenterista.

Peng, 35, voitti viime vuosikymmenellä nelinpelissä Wimbledonin turnauksen ja Ranskan avoimet.

WTA uhkasi vetäytyä Kiinan turnauksista

Huoli Pengin tilanteesta kasvoi entisestään tällä viikolla, kun Kiinan valtiollinen media CGTN julkaisi kuvakaappauksen Pengin nimissä lähetetystä sähköpostista. Epäilyttävässä viestissä kiistettiin Pengin alkuperäiset syytökset.

Tenniksen etujärjestön WTA:n toimitusjohtaja Steve Simon ilmoitti järjestön tiedotteessa, ettei se usko sähköpostin olevan Pengin kirjoittama.

Aiemmin viikolla WTA vaati, että Pengin väittämät selvitetään perusteellisesti, tasapuolisesti, läpinäkyvästi ja sensuroimatta.

Perjantaina WTA uhkasi poistaa Kiinassa pelattavat turnaukset kilpailukalenterista.

Simon kommentoi ensimmäisten kahden videon julkaisun jälkeen, ettei hän usko videoiden olevan riittävä todiste siitä, että Peng voi hyvin.

– On edelleen epäselvää onko hän vapaana ja kykeneväinen tekemään omat päätöksensä ilman pakottamista tai ulkopuolista vaikuttamista, Simon sanoi tiedotteessa.

Peng, 35, voitti viime vuosikymmenellä nelinpelissä Wimbledonin turnauksen ja Ranskan avoimet.