Vihreiden aluevaaliohjelma painottaa ennaltaehkäisevää työtä, yhdenvertaisuutta ja mielenterveyspalveluiden saatavuutta

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela esitti puheessaan terapiatakuun käyttöönottoa kaikilla hyvinvointialueilla. MIKKO STIG / LEHTIKUVA

Tuomas Savonen / STT

Vihreät nostavat aluevaaliohjelmansa kärkiteemoiksi ennaltaehkäisevän työn, yhdenvertaisuuden ja mielenterveyspalveluiden saatavuuden.

Vihreät hyväksyivät puolueen aluevaaliohjelman ja käynnistivät vaalikampanjan puoluevaltuuskuntansa kokouksessa Helsingissä sunnuntaina.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela korosti tiedotustilaisuudessaan ennaltaehkäisevän työn tärkeyttä ja esitti terapiatakuun käyttöönottoa kaikilla hyvinvointialueilla.

– Kun ihmiset saavat tarpeeksi varhain tarvitsemaansa tukea ja hoitoa, ei ole niin usein tarvetta kalliille ja kuormittaville erikoissairaanhoidon palveluille vastaisuudessa. Tällä voidaan säästää ihan selvää rahaa, Suomela painotti.

Suomela korosti myös ihmisiä kunnioittavan ja yhdenvertaisesti kohtelevan terveydenhuoltojärjestelmän tärkeyttä.

– Oli tulot, tausta tai postinumero mikä hyvänsä, kaikki ansaitsevat hyvän terveyden, Suomela sanoi.

Mielenterveyspalveluiden hyvä saatavuus on Suomelan mukaan tärkeää, sillä eksynyttä nuorta tukemalla voidaan pelastaa kokonainen elämä ja toisaalta masentuneen vanhemman saadessa apua kannatellaan koko perhettä.

– Yksi meidän tavoitteistamme on, että jokaisessa kunnassa pitää olla matalan kynnyksen mielenterveyspalvelu. Se voi olla liikkuva, se voi olla kerran viikossa toteutettava, mutta sellainen pitää olla, Suomela sanoi.

Suomelan mukaan vaikeasti tavoitettavat mielenterveyspalvelut voivat johtaa kumuloituviin mielenterveysongelmiin.

– Mielenterveysongelmat ovat yleisin syy työkyvyttömyyteen Suomessa. Tähän on pakko löytää aika laaja ja järeä keinovalikoima, että saadaan ihmiset jaksamaan työelämässä. Inhimillinen ja taloudellinen kustannus tästä on tällä hetkellä aivan liian korkea, Suomela sanoi.

"Lääkärit takaisin terveyskeskuksiin"

Vihreiden mielestä ihmisten pääsy lääkärille pitäisi turvata muun muassa siten, että terveyskeskuslääkäreitä olisi yksi jokaista 1 500 asukasta kohden. Puolueen aluevaaliohjelmatyöryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Mirka Soinikosken mukaan lääkärit pitäisi saada takaisin terveyskeskuksiin.

– Me tarvitaan lisää lääkäreitä, mutta me tarvitaan myös muutoksia työnkuvaan, sillä lääkärin viikkotyöajasta menee aika paljon kaikkeen muuhun, Soinikoski sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lääkäritaustaisen Soinikosken mukaan on muun muassa tarkasteltava, meneekö lääkäreiden työaikaa sellaisiin tehtäviin, joita myös jokin toinen ammattiryhmä voisi hoitaa.

Suomela myöntää, että lääkäreiden saaminen terveyskeskuksiin on haastavaa, mutta tässä kohden pitää kiinnittää huomiota työoloihin ja terveyskeskusten houkuttelevuuteen työpaikkoina.

– Muun muassa digitalisaatio pitää toteuttaa niin, että vähentää hallintoon käytettävää työaikaa eikä lisää sitä. Me tiedämme, että kaikki digitalisaatiohankkeet eivät ole tässä onnistuneet, Suomela sanoi.

750 ehdokasta kasassa

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan vihreillä on tällä hetkellä kasassa noin 750 aluevaaliehdokasta, mutta luku kasvaa lähes päivittäin.

– Olemme siirtymässä loppusuoralle ehdokashankinnassa. Uskon, että lopullinen luku tulee olemaan tuota korkeampi. Puoluesihteerin mielessä häämöttää seuraavana etappina tuhannen ehdokkaan raja. Siihen me tähtäämme. Toivotaan, että päästään siihen ja ylikin, Liikanen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Liikasen mukaan vihreiden tavoitteena on saada täydet ehdokaslistat mahdollisimman monelle hyvinvointialueelle. Ehdokashankinta on Liikasen mukaan edennyt vihreillä parhaiten suurissa kaupungeissa, kun taas pienimmillä hyvinvointialueilla se on ollut hankalampaa.

Kommentoi

Mainos: Länsi-Savo

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka