Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Suomen Yrittäjät vaativat koronapassin käyttöä laajennettavaksi niin, että se voitaisiin ottaa käyttöön vapaaehtoisesti myös ilman rajoitusten olemassaoloa.
PAMin mielestä "napanuora" rajoitusten ja koronapassin väliltä olisi katkaistava. Liiton puheenjohtaja Annika Rönni-Sällisen mielestä tarvitaan pikaisia keinoja yrityksille ja yhteisöille jatkaa toimintaansa myös pandemiatilanteessa.
– Sallimalla passin käyttö myös tilanteissa, joita rajoitukset eivät koske, voitaisiin taata turvallisia tapoja jatkaa toiminnan harjoittamista ja palvelujen käyttämistä, Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.
Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä on erittäin oleellista nostaa rokotuskattavuutta.
– Siihen tarvitaan sekä koronapassin käytön lisäämistä että paljon enemmän rokotepisteitä, myös yksityiselle puolelle, Pentikäinen sanoo.
Yrittäjät esittää sääntelyyn sellaisia muutoksia, että yritykset voivat ottaa koronatodistuksen käyttöön omassa toiminnassaan rajoituksista riippumatta. Sääntelyn ulkopuolelle tulisi jättää tietyt välttämättömät palvelut kuten apteekit ja ruokakaupat.
"Rajoituksilla tuhoisat vaikutukset"
Molemmat järjestöt myös peräänkuuluttavat hallitukselta tukea yrityksille, jotka kärsivät uusista koronarajoituksista.
Rönni-Sällisen mielestä on kestämätöntä, ettei rajoitusten rinnalle haeta uusia keinoja terveysturvallisuuden takaamiseen, vaan kerta toisensa jälkeen turvaudutaan vanhoihin keinoihin.
– Niiden tuhoisat vaikutukset esimerkiksi ravintola-alan yrityksille ja ennen kaikkea niiden työntekijöille on jo nähty useaan kertaan. Työntekijät ovat lopen uupuneita tähän jatkuvaan epävarmuuteen.
PAMin puheenjohtaja vaatii, että valtion tulee korvata ravintola-alan yrityksille ja työntekijöille esimerkiksi pikkujoulukauden peruuntumisista syntyneet tappiot, jos koronapassin käyttöä ei laajenneta.
Yrittäjien mukaan uusia tukitoimia pk-yrityksille saatetaan tarvita nopeasti. Yrittäjät esittää, että kustannustuen kuudes kierros otetaan alkukeväästä käyttöön samassa muodossa kuin neljäs tukikierros. Järjestön mielestä viides tukikierros oli aivan liian rajattu.
– Monen yrityksen tilanne on yhä kriittinen. Rajoitusten lisääntyminen vaikeuttaa monen yrityksen tilannetta, Pentikäinen toteaa.