Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiopäivien puhemiehen on määrä kertoa tänään pääministeriprosessin jatkosta – Magdalena Andersson tähtää nyt yksipuoluehallitukseen

Ruotsissa valtiopäivien puhemiehen on tänään määrä kertoa, miten sotkuisessa hallitustilanteessa edetään.

Ruotsin ensimmäiseksi naispääministeriksi keskiviikkona aamupäivällä valittu Magdalena Andersson erosi tehtävästä myöhemmin päivällä sen jälkeen, kun hallituskumppani ympäristöpuolue jätti hallituksen.

– Käytännön mukaan koalitiohallituksen tulee erota, kun yksikin puolue lähtee, Andersson sanoi.

Andersson tähtää nyt sosiaalidemokraattien yksipuoluehallitukseen.

Puhemies Andreas Norlénin odotetaan iltapäivällä kertovan uuden pääministeriäänestyksen aikataulusta keskusteltuaan puoluejohtajien kanssa.

Ympäristöpuolue, keskusta ja vasemmisto ovat sanoneet olevansa valmiita tukemaan Anderssonia myös uudessa pääministeriäänestyksessä.

Ympäristöpuolue ei suostunut hallitustyöhön oikeiston budjetin puitteissa

Andersson valittiin uudeksi pääministeriksi tiukassa äänestyksessä keskiviikkona aamukymmeneltä Ruotsin aikaa. Seitsemän ja puoli tuntia myöhemmin hän ilmoitti erostaan.

Pääministeriäänestyksen jälkeen hallituksen budjettiesitys kaatui valtiopäivillä ja sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue jätti hallituksen.

Opposition budjettivaihtoehto voitti hallituksen budjetin valtiopäivien äänestyksessä luvuin 154–143. Äänestyksen ratkaisi se, että hallituksen budjetti ei saanut tukea keskustalta, joka kuitenkin äänesti Anderssonin valinnan puolesta.

Pian budjettiäänestyksen jälkeen ympäristöpuolue kertoi lähtevänsä hallituksesta, sillä se ei sulattanut oikeisto-opposition budjettia.

Opposition budjettiesityksen laativat maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

– Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia, sanoi ympäristöpuolueen edustaja Märta Stenevi.