Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoliiton aluevaalitavoitteena taata nykyistä paremmat palvelut

Vasemmistoliiton aluevaalitavoitteena tammikuun aluevaaleissa on taata nykyistä paremmat palvelut kaikille ja parantaa sote-ammattilaisten työoloja. Puolueen mielestä maakunnallisilla hyvinvointialueilla pitää alentaa asiakasmaksuja ja poistaa terveyskeskusmaksu.

– Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kriisiytymässä. Sotevaaleissa valittavilla päättäjillä on mahdollisuus muuttaa nykykehityksen suunta, sanoo puolueen puheenjohtaja Li Andersson tiedotteessa.

Hänen mukaansa päättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että jokainen suomalainen saa tulevaisuudessa hyvät ja oikea-aikaiset palvelut varallisuuteen, asuinpaikkaan tai taustaan katsomatta.

Vaaliohjelmassaan vasemmistoliitto pitää tärkeimpänä tavoitteenaan, että vuonna 2023 toimintansa aloittavat hyvinvointialueet asettavat ihmisen palveluiden ja uudistuksen keskiöön ja ihmisten välinen tasa-arvo lisääntyy.

Sote-alan työvoimapula on vasemmistoliiton mielestä akuutti kriisi, joka on pakko ratkaista. Hoitoon pääsyä pitäisi nopeuttaa ja jonoja lyhentää. Lähipalveluja täytyisi vahvistaa.

– Sote-alan työvoimapulaan vastaamiseksi tulee lisätä koulutusmääriä, mutta ongelma ei tule ratkeamaan, ellei lisäksi paranneta sote-alan ammattilaisten palkkausta ja työoloja. Hyvinvointialueilla tulevina työnantajina ja niiden päättäjillä on tässä aivan keskeinen rooli, Andersson painottaa.

Hänen mukaansa vasemmistoliitto vaatii, että jokainen hyvinvointialue laatii välittömästi toimenpideohjelman, jossa selvitetään rekrytointitarpeet. Yhteistyössä alan ammattijärjestöjen kanssa linjattaisiin toimenpiteet työolojen parantamiseksi.

– Pätkätöiden ja ylitöiden teettämisen sijaan on panostettava ihmisten jaksamiseen ja esimerkiksi jatkokouluttautumismahdollisuuksiin, Andersson sanoo.

Seitsemän vuorokauden hoitotakuu perusterveydenhuoltoon

Hyvinvointialueiden on vasemmistoliiton mukaan pantava voimaan seitsemän vuorokauden hoitotakuu koko perusterveydenhuollossa. Kaikissa sosiaali- ja terveyskeskuksissa pitää olla tarjolla perustason mielenterveyden hoitoon liittyvää osaamista ja palveluita.

– Suomella ei ole varaa enää yhteenkään hoivakotikatastrofiin tai siihen, että ihmiset joutuvat jonottamaan kuukausia saadakseen apua mielenterveysongelmiin. Sote-palveluiden laatu ja saatavuus turvataan parhaiten, kun palvelut tuotetaan pääosin julkisesti, Andersson vaatii.