Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n tartuntatautivirasto pitää omikronmuunnosta vakavana riskinä Euroopalle – muunnoksen ominaisuuksista vielä epävarmuutta

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi muun muassa Etelä-Afrikassa havaitun koronaviruksen omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta omikronin ominaisuuksista, kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

– Tilanteessa, jossa deltamuunnos on jälleen nousussa EU:ssa ja Euroopan talousalueella, ovat omikronin saapumisen ja leviämisen vaikutukset mahdollisesti hyvin suuria, viraston lausunnossa kerrotaan.

Etelä-Afrikan ohella omikronmuunnosta on todettu muun muassa Botswanassa, Israelissa ja Euroopassa Belgiassa. Eri maat ovat katkaisseet lentoja eteläisestä Afrikasta ehkäistäkseen muunnoksen leviämistä. Myös markkinat pelästyivät uutta muunnosta, mikä näkyi osakekurssien laskuna.

Etelä-Afrikan Johannesburgissa muunnos on näkynyt tungoksena lentokentällä, kun epätoivoiset matkustajat yrittivät kaikin keinoin päästä viimeisille lennoille ennen sulkua. Joukossa oli muun muassa lomansa lyhyeen jättäneitä brittituristeja.

"Mutaatiot ovat huolta herättäviä"

Yhdysvaltalainen lääkeyhtiö Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta uutta virusmuunnosta vastaan.

– Omikronissa todetut mutaatiot ovat huolta herättäviä, ja olemme useiden päivien ajan liikkuneet nopeasti toteuttaaksemme strategiamme tätä muunnosta vastaan, kertoo Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel.

Perjantaina Maailman terveysjärjestö WHO nimesi koronaviruksen uuden B.1.1.529-variantin huolta herättäväksi variantiksi ja antoi sille kreikkalaisten aakkosten 15. kirjaimen mukaisen nimen omikron.

Euroopan koronavirustilanne on mennyt huonompaan suuntaan jo ennen omikronmuunnoksen ilmestymistä kuvaan. Hollannissa on todettu päivittäin yli 20 000 koronatartuntaa, ja Saksassa rikottiin tällä viikolla 100 000 koronakuolleen raja.

WTO lykkäsi taas kokoustaan

Uuden virusmuunnoksen seurauksena Maailman kauppajärjestö WTO lykkäsi viime hetkellä kansainvälisen kokouksensa, joka oli suunniteltu ensi viikolle Sveitsin Geneveen. Kokous olisi ollut järjestön suurin neljään vuoteen.

Vaikeuksien kanssa paininut kauppajärjestö toivoi ratkovansa kokouksessa pitkäaikaisia kiistoja liittyen muun muassa kalastusalan tukemiseen ja koronavirusrokotteiden patentteihin.

Kokouksen lykkäyksen vahvisti diplomaattilähde uutistoimisto AFP:lle. Kokousta oli lykätty jo kerran aikaisemmin, sillä se oli alun perin määrä järjestää Kazakstanissa viime vuoden heinäkuussa.

Kokoukseen oli osallistumassa Sveitsissä yli 100 eri ministeriä. Sitä pidettiin näytön paikkana järjestön uudelle puheenjohtajalle, nigerialaiselle Ngozi Okonjo-Iwealalle, joka on ajanut koronarokotepatenttien tilapäistä vapauttamista köyhien maiden pandemiakamppailun helpottamiseksi.