Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukion opintojen keventämisen mahdollisuus lisäsi opiskelun mielekkyyttä mutta ei jaksamista

Lukioissa opiskelleet arvioivat, että tuntijakokokeilun tuoma opintojen keventämismahdollisuus lisäsi opiskelun mielekkyyttä. Reaaliaineiden kokeilu ei kuitenkaan edistänyt jaksamista, ja se hyödytti opiskelijoita epätasaisesti, ilmenee tuoreesta selvityksestä.

Opintomenestykseen tai jatko-opintoihin pääsyyn opintojen hajauttamisella tai jonkin oppiaineen kokonaan opiskelematta jättämisellä ei havaittu olevan vaikutusta.

Kokeilussa opiskelijoilla oli tavallista laajemmat mahdollisuudet päättää itse siitä, minkä verran he painottavat matemaattis-luonnontieteellisiä ja humanistis-yhteiskunnallisia oppiaineita. Mahdollisuus osallistua kokeiluun oli 28 lukiossa vuosina 2016 ja 2017 aloittaneilla ikäluokilla.

Kokeilun vaikutuksia selvitti Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi).

Luonnontieteiden opiskelu eteni

Nyt julkaistujen tulosten mukaan tuntijakokokeilu hyödytti matemaattis-luonnontieteellisiä oppiaineita painottavia opiskelijoita, mutta ei tuonut juuri etua kielten tai yhteiskunnallis-humanististen oppiaineiden opiskeluun.

Kokeilussa kurssivalintojen tekeminen vaikeutui ja opinto-ohjauksen tarve kasvoi erityisesti pienemmissä lukioissa, kun yhteiskunnallisten ja humanististen aineiden opiskelu väheni ja syventävien kurssien opiskelu osassa oppiaineita lisääntyi. Kursseille mahtumisessa oli vaikeuksia noin joka neljännellä opiskelijalla.

– Arvioinnin tulokset herättävät pohtimaan, joustiko nyt kokeiltu malli tarpeeksi kaikkien opiskelijoiden kannalta, tai pitäisikö erilaisissa oppiaineyhdistelmissä olla mahdollisuus laajempaan valinnaisuuteen. Kokeilujen yhteydessä on myös tärkeää arvioida niiden vaikutuksia opiskelijoiden yhdenvertaisuuteen, sanoo Karvin arviointineuvos Päivi Kamppi tiedotteessa.