Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etäohjatun veturin työntämä tavaravaunuletka törmäsi toiseen letkaan UPM:n tehtaalla Kouvolassa – metallia vääntyi reippaasti ja yksi ihminen lähti sairaalaan tarkastettavaksi

Kouvolassa sattui myöhään maanantai-iltana raideliikenneonnettomuus, kun tavaravaunuletka törmäsi etäohjatun veturin työntämänä toiseen tavaravaunuletkaan. Asiasta kertoi STT:lle tiistaina aamuyöstä Kymenlaakson pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Saku Tauriainen.

Palomestarin mukaan yksi henkilö lähti sairaalaan tarkastettavaksi kolautettuaan päänsä, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. Onnettomuus sattui UPM :n Kymin paperitehtaan ratapihalla Kuusankoskella.

Hälytys tuli pelastuslaitokselle alkujaan ympäristöonnettomuutena, mutta tehtävä muuttui raideliikenneonnettomuudeksi.

Onnettomuus tapahtui, kun tyhjiä tavaravaunuja sisältävää letkaa oli yritetty siirtää ratapihalla paikkaan, jossa sitä olisi pystytty käsittelemään.

Etäältä ohjattu veturi oli työntänyt tyhjiä tavaravaunuja sisältävän letkan toiseen täysistä vaunuista koostuvaan letkaan. Törmäyksen seurauksena veturin työnnössä olleen letkan ensimmäinen vaunu nousi puolisen metriä ilmaan. Kaksi vaunua putosi raiteiltaan, mutta ne pysyivät pystyssä.

Tauriaisen mukaan onnettomuus oli seurausta inhimillisestä erehdyksestä.

– Kuljettaja unohti vaihtaa vaihteen, ja tavaravaunuletka ohjautuikin sitten väärälle raiteelle, missä olikin sitten jo pysähdyksissä tavaraa, Tauriainen summasi.

Nopeudet pieniä, mutta pysäys nopea

Palomestari ei osaa antaa arvioita rahallisista vahingoista, mutta ainakin yhdestä kahteen vaunua vaurioitui, minkä lisäksi veturiin tuli myös vaurioita.

– En osaa sanoa menevätkö ne poistoon, mutta metallia vääntyi kuitenkin aivan reippaasti.

Tyhjää tavaravaunuletkaa työntävää radio-ohjattavaa veturia etäältä ohjannut henkilö oli ollut onnettomuushetkellä tavaravaunuletkan kärjessä. Onnettomuudessa oli osallisena hänen lisäkseen kaksi muuta henkilöä, jotka olivat veturissa sisällä. Törmäyksessä loukkaantunut oli toinen veturissa olleista.

– Pysäys on ollut niin nopea, että hän tipahti penkiltä ja löi pään lasiin, Tauriainen kertoi ja sanoi henkilön pudonneen tämän jälkeen myös alas muutaman askelman syvyiseen porraskuiluun.

Tauriaisen mukaan nopeudet olivat kuitenkin hyvin pieniä, koska juna liikkui ratapihalla. Junaliikenteellekään ei ole tässä aiheutunut mitään vahinkoa, vaan onnettomuus tapahtui tavararatapihalla.