Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mahdollisten uusien koronarokotteiden hyväksyminen kestää nelisen kuukautta, kertoi Euroopan lääkevirasto

Koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan kehitetyt mahdolliset rokotteet saadaan tarvittaessa hyväksytyksi 3–4 kuukauden aikana, kertoi EU:n alainen Euroopan lääkevirasto (EMA) tiistaina. Virasto korosti kuitenkin, ettei se voi ottaa kantaa siihen, tarvitaanko uusia rokotteita.

– Ensin on päätettävä rokotteiden tarpeellisuudesta, ja sitä päätöstä ei tee Euroopan lääkevirasto, muistutti viraston johtaja Emer Cooke.

Cooken mukaan lääkevirasto odottaa saavansa parin viikon kuluessa tietoa siitä, tehoavatko nykyiset rokotteet omikronmuunnokseen.

Euroopan lääkevirasto on toistaiseksi hyväksynyt neljä koronarokotetta aikuisille: Pfizerin ja Biontechin, Modernan, Astra Zenecan sekä Johnson & Johnson in . Amerikkalaisyhtiö Novavaxin rokotteen hyväksyntää odotetaan niin ikään lähiviikkoina.

Ainakin Pfizer ja Moderna ehtivät jo tiistaina ilmoittaa, että uusia rokotteita voidaan tarvita.

Modernan toimitusjohtaja Stephane Bancel sanoi pitävänsä epätodennäköisenä, että olemassa olevat koronarokotteet olisivat tehokkaita omikronmuunnosta vastaan. Bancel kertoi Financial Timesin haastattelussa, että tietoja nykyisten rokotteiden tehokkuudesta odotetaan seuraavien kahden viikon aikana, mutta että tutkijat eivät ole olleet optimistisia.

Moderna on kertonut ryhtyvänsä kehittämään erillistä tehosterokotetta omikronia vastaan. Bancelin mukaan uuden toimivan rokotteen kehittämisessä kestää luultavasti kuukausia.

Myös Pfizer on aloittanut koronaviruksen omikronmuunnosta vastaan tarkoitetun rokotteen kehittämisen siltä varalta, että nykyinen rokote ei tehoa varianttia vastaan.

Pfizerin toimitusjohtaja Albert Bourla on arvioinut, että nykyinen rokote antaa kyllä jonkinlaisen suojan, mutta mikäli sen teho on selkeästi heikompi uutta muunnosta vastaan, kehittää yhtiö uuden rokotteen. Bourlan mukaan Pfizer kehitti aikoinaan uuden rokotteen reilussa kolmessa kuukaudessa myös deltavarianttia vastaan, kun rokotteen toimivuudesta variantin kohdalla ei ollut varmuutta. Vanha rokote kuitenkin toimi myös deltan kohdalla.

YK vaati globaalia rokotusohjelmaa

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan koronaviruksen vastaisessa taistelussa ei voida onnistua, jos kansainvälinen yhteisö ei saa aikaan globaalia rokotusohjelmaa.

– Ainut tapa päästä ulos globaalista pandemiasta – ja nykyisestä epäoikeudenmukaisesta ja moraalittomasta tilanteesta – on globaali rokotussuunnitelma. Vaikka tehokkaita rokotteita kehitettiin ennätysajassa, tänä vuonna on jo kuollut enemmän ihmisiä kuin viime vuonna, Guterres sanoi.

Pääsihteerin mukaan rikkaiden maiden rokotteiden hamstraamisen on loputtava.

– Kaikilla ihmisillä kaikkialla on oltava pääsy rokotteisiin, testeihin ja hoitoihin, Guterres jatkoi.