Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marraskuu oli tavallista vähäsateisempi lähes koko maassa – kuukauden alin lämpötila –34 astetta

Marraskuu oli lähes koko maassa tavanomaista vähäsateisempi, kertoo Ilmatieteen laitos. Ainoastaan idässä oli paikoin tavallista sateisempaa.

Kuukauden suurin sademäärä mitattiin Pohjois-Karjalassa Nurmeksen Mujejärvellä, jossa oli satanut yhteensä 88,7 millimetriä.

Vähiten puolestaan oli satanut Lapissa Inarin Angeli Lintupolunpesän havaintoasemalla. Kuukauden sademäärä oli 16,1 milliä.

Maa oli kuukauden päättyessä valkoinen liki koko maassa, ainoastaan etelässä ja lännessä oli paikoin lumetonta. Suurimmat lumensyvyydet olivat Luoteis-Lapissa, jossa oli satanut paikoin yli 50 senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta oli yleisesti 15–40 senttiä.

Marraskuu oli liki koko maassa tavallista aurinkoisempi

Marraskuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa maata tavanomainen. Lapissa oli 1–2 astetta tavallista kylmempää, kun taas maan kaakkoisosassa oli noin asteen tavallista lauhempaa. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston viidestä asteesta pohjoisimman Lapin noin kymmeneen pakkasasteeseen.

Marraskuun korkein lämpötila mitattiin kuukauden ensimmäisenä päivänä Varsinais-Suomessa Salon Kärkässä, jossa elohopea kiipesi 13,1 asteeseen. Kylmin lukema havaittiin Lapissa Utsjoen Kevojärvellä 28. marraskuuta. Siellä pakkasta oli alimmillaan –34 astetta.

Auringonpaisteesta saatiin havaintojen perusteella nauttia marraskuussa tavanomaista enemmän. Useimmilla asemilla auringonpaistetuntien määrä oli tavallista suurempi. Vain aivan pohjoisimmassa Lapissa aurinko pilkotti harvinaisen vähän.

Koko syksyn eli syys–marraskuun keskilämpötila oli lähes koko maassa tavanomainen. Pohjois-Lapissa oli noin asteen tavallista kylmempää.

Maan eteläosassa syksy oli pitkälti tavanomaista kuivempi, maan keski- ja pohjoisosassa taas oli monin paikoin tavallista sateisempaa.

Syksy oli Lapissa peräti harvinaisen sateinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan yhtä sateista on Lapin havaintoasemilla harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.