Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Konservatiivienemmistöinen Yhdysvaltain korkein oikeus vaikutti asettuvan aborttioikeuden rajaamisen kannalle – "Vaihtoehdot Roe-päätöksen vahvistaminen tai kumoaminen"

Yhdysvaltain korkeimmassa oikeudessa kuultiin keskiviikkona ensimmäiset puheenvuorot aborttioikeutta koskevassa oikeusjutussa. Intensiivisten puheenvuorojen jälkeen useat yhdysvaltalaismediat tulkitsivat, että korkein oikeus olisi kallellaan pitämään voimassa Mississippin osavaltion lain, joka kieltää abortin 15. raskausviikon jälkeen.

Yksikään oikeuden kuudesta konservatiivituomarista ei suoraan ilmaissut tukevansa korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiin perustuvaa kantaa, jonka mukaan osavaltioilla ei ole oikeus kieltää ennen sikiön elinkelpoisuutta tehtävää raskaudenkeskeytystä.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja, konservatiivituomari John Roberts sanoi, ettei Mississippin 15. viikkoon asettama rajapyykki eroa dramaattisesti elinkelpoisuuden viikkojen määritelmästä ja antaa naisille riittävästi aikaa tehdä ratkaisunsa raskauden keskeyttämisen tai jatkamisen suhteen.

Nykyisellään yhdysvaltalaisnaisilla on korkeimman oikeuden ennakkopäätösten perusteella oikeus aborttiin sikiön elinkelpoisuuteen saakka eli suurin piirtein 23. raskausviikolle.

Mississippin ainokaista aborttiklinikkaa jutussa edustavan asianajajan Julie Rikelmanin mukaan päätösoikeuden siirtäminen osavaltioille tarkoittaisi sitä, että lainsäätäjät voisivat pakottaa naiset pitäytymään raskaudenkeskeytyksistä ja synnyttämään vastoin tahtoaan.

Historiallinen Roe vastaan Wade

Vaikka keskiviikon suulliset puheenvuorot antavat osviittaa siitä, mitä mahdollisesti voisi olla tulossa, odotetaan korkeimman oikeuden antavan päätöksensä vasta ensi kesänä. Jos korkein oikeus pitää Mississippin lain voimassa edes osittain, voisi raskaudenkeskeytyksestä tulla laitonta vähintään jopa puolessa maan osavaltioista.

Esimerkiksi yhdysvaltalaisen radiokanavan NPR:n haastatteleman Notre Damen yliopiston oikeustieteen professorin O. Carter Sneadin mukaan on hyvin mahdollista, että jos korkein oikeus asettuu Missisippin osavaltion kannalle aborttioikeuden rajaamisessa, olisi sillä vaikutus myös aborttioikeuden vuoden 1973 avainpäätöksen.

Osavaltioiden oman päätösoikeuden liki 50 vuotta sitten kumonnut oikeusjuttu Roe vastaan Wade määritteli abortin kuuluvan naisten oikeuksiin ja perustuslain turvaavan naisen oikeuden valita raskaudenkeskeytys ennen kuin sikiö on elinkelpoinen kohdun ulkopuolella.

Samuel Alito Jr., joka kuuluu korkeimman oikeuden konservatiivituomareihin, totesi, että oikeuden ainoat todelliset vaihtoehdot ovat joko Roe-päätöksen uudelleen vahvistaminen tai sen kumoaminen.

Korkeimman oikeuden oma päätös uudelleenarvioinnissa

Mississippin osavaltion ja osavaltion ainoan aborttiklinikan välinen oikeusjuttu on merkitykseltään osavaltion aborttioikeutta suurempi. Kuten keskiviikon puheenvuoroissakin todettiin, päätös ottaa Mississippin laki käsittelyyn kielii siitä, että korkein oikeus on valmis arvioimaan aiempia päätöksiään.

Korkeimman oikeuden liberaaleihin tuomareihin lukeutuva Sonia Sotomayor ilmaisi puheenvuorossaan huolensa siitä, mahtaako asian käsittely politisoida korkeimman oikeuden ja perustuslain kansalaisten silmissä.

– Mississippin lain puoltajat sanoivat, että otimme asian käsittelyyn siksi, että joukossamme on uusia tuomareita, Sotomayor sanoi viitaten presidentti Donald Trumpin virkakaudellaan tekemiin tuomarinimityksiin.

-----

Juttua korjattu klo 7.42: Yhdysvaltalaisnaisilla ei ole perustuslaillista oikeutta aborttiin sikiön elinkelpoisuuteen saakka, vaan kyse on liittovaltion lainsäädännöstä, joka korkeimman oikeuden ennakkopäätösten perustella sallii abortin sikiön kunnes sikiö on elinkelpoinen.

Jutussa lähteinä muun muassa NPR ja Washington Post .