Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen ensimmäiseksi vanhusasiavaltuutetuksi nimitettiin Päivi Topo

Valtioneuvosto on nimittänyt valtiotieteen tohtori, johtaja Päivi Topon vanhusasiavaltuutetun virkaan. Topon tammikuussa alkava toimikausi jatkuu tammikuuhun 2027.

Topo on ensimmäinen vanhusasiavaltuutettu Suomessa. Uutta tehtävää koskeva laki tuli voimaan elokuussa.

Vanhusasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, jonka tehtävänä on edistää ikääntyneiden oikeuksien toteutumista. Vanhusasiavaltuutettu seuraa ja arvioi ikääntyneiden asemaa ja oikeuksien toteutumista, seuraa lainsäädäntöä ja päätöksentekoa ja arvioi niiden vaikutusta ikääntyneisiin.

Vanhusasiavaltuutettu toimii yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston yhteydessä.

Vanhusasiavaltuutetun virkaa haki 17 ihmistä.

Viran perustamisesta keskusteltu pitkään

Topo toimii tällä hetkellä Ikäinstituutin säätiön johtajana. Hän vastaa tehtävässään Ikäinstituutin toiminnasta, viestinnästä, vaikuttamistyöstä ja tutkimuksesta.

Ikäinstituutti on kolmannella sektorilla toimiva asiantuntijaorganisaatio, jonka tehtävänä on edistää hyvää vanhenemista tutkimuksen, kehittämisen ja koulutuksen keinoin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi alun perin viime vuoden helmikuussa hallituksen suunnitelmista perustaa vanhusasiavaltuutetun virka.

Vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta on keskusteltu jo pitkään. Esimerkiksi vasemmistoliiton silloinen kansanedustaja Martti Korhonen vaati viran perustamista jo vuonna 2009.