THL: Suomessa todettu ensimmäinen omikronmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta - tartunta todettiin HUSin alueella

Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronavirustartunta, tiedottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista.

Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan alueella epäillään kahta omikronvariantin aiheuttamaa koronatartuntaa, jotka ovat peräisin Ruotsista. Tartunnan saaneet ovat lieväoireisia eivätkä ole tarvinneet sairaalahoitoa.

– On hyvin todennäköistä, että kyseessä on omikronvariantti, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoi tiedotteessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti torstaina hieman ennen kello puolta kolmea, että tartunta todettiin helsinkiläisellä. Tartunnan saaneen oireet ovat lievät. Hän on saanut kaksi koronavirusrokotetta.

Tartunta todettiin 30. marraskuuta otetussa testissä. Perheenjäsenten lisäksi ei ole muita altistuneita. Heidät on testattu ja testituloksia odotetaan.

Muut henkilön kanssa lähikontaktissa olleet on tavoitettu ja ohjattu testiin. Lähikontaktissa olleita henkilöitä on kuusi. Kontaktit tartunnan saaneeseen ovat olleet lyhyitä ja kaikissa tilanteissa maskit ovat olleet käytössä.

Virusmuunnosten syntyminen on tavallista

Muun muassa Etelä-Afrikassa havaitun uuden omikronmuunnoksen leviäminen on aiheuttanut maailmalla huolta. Kymmenet maat ovat asettaneet matkustusrajoituksia eteläisen Afrikan maihin sen jälkeen, kun Etelä-Afrikka ilmoitti uudesta variantista viime viikolla. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti vallitseva virusmuunnos on delta.

Vielä ei tiedetä, kuinka vaarallinen uusi muunnos on. Virusmuunnosten syntyminen on hyvin tavallista ja kuuluu virusten normaaliin kiertoon, THL muistuttaa.

– Variantit voivat levitä ja syrjäyttää aiempia virusmuotoja tai jäädä muiden muunnosten jalkoihin, mikä on nähty koronapandemiankin aikana jo useaan otteeseen, THL kertoo tiedotteessa.

Maailman terveysjärjestö WHO jaottelee koronamuunnokset kolmeen luokkaan: huolestuttaviin, tehostetun seurannan alaisiin sekä seurattaviin. Perjantaina WHO nimesi omikronin ja luokitteli sen huolta herättäväksi variantiksi. Omikronia edeltävä huolta herättävä variantti oli delta. Se sai luokittelunsa toukokuussa.

THL:n mukaan omikronia voi torjua samalla tavalla kuin muita virusmuunnoksia: käsien pesulla, maskien käytöllä, huolehtimalla turvaväleistä ja rokotussuojalla.

Juttu päivittyy.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka