Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeistokonservatiivinen presidentinvaalikampanja herättää ihastusta ja vastustusta Ranskassa

Oikeistolainen toimittaja ja kirjailija Eric Zemmour laukaisi sunnuntaina presidentinvaalikampanjansa tuhansien kannattajien edessä messukeskuksessa Pariisin esikaupunkialueella. "Ranskan Trumpiksi" kutsutun presidenttikandidaatin kampanja sai kuitenkin pian yllättävän käänteen, kun yleisössä alettiin tapella.

Tappelut syntyivät yleisön joukossa olleiden aktivistien noustua seisomaan paidoissa, joissa luki "ei rasismille". Zemmourin kannattajat heittivät tuoleja aktivisteja kohti. Ainakin kahden heistä nähtiin vuotavan verta, kun heidät poistettiin auditoriosta.

Lisäksi yksi mielenosoittaja löi Zemmouria tämän saapuessa saliin. Poliisi pidätti hänet.

– Halusimme järjestää väkivallattoman protestin, rasisminvastaisen ryhmän jäsen Aline Kremer kertoi jälkikäteen uutistoimisto AFP:lle.

Ranskassa syyttäjät ilmoittivat maanantaina tutkivansa väkivaltaisuudet.

Zemmourin kannatus on hiipunut viime aikoina

Sunnuntain kampanjatilaisuuden oli tarkoitus antaa Zemmourille lisää kannatusta tiukkaan presidenttikilpaan. Mielipidekyselyjen mukaan Zemmour oli vielä lokakuussa suosituin seuraaja istuvalle presidentille Emmanuel Macronille, mutta hänen suosionsa on viime aikoina hiipunut.

Mainetta on haitannut muun muassa ranskalaisen viihdelehti Closerin väite, jonka mukaan Zemmourin 28-vuotias avustaja Sarah Knafo odottaisi hänelle lasta. Naimisissa oleva ja kolmen lapsen isä Zemmour ei ole tyrmännyt väitettä raskaudesta.

Viimeisimpien mielipidekyselyiden mukaan laitaoikeiston Marine Le Pen on ohittanut Zemmourin presidentinvaalikilvassa.

Macron ei vielä virallisesti ehdolla jatkokaudelle

Zemmour ilmoitti vasta tiistaina virallisesti asettuvansa ehdolle Ranskan presidentinvaaleissa. Zemmour kertoi aikomuksestaan Youtube-videolla, jossa hän julisti haluavansa pelastaa Ranskan rappiolta.

63-vuotiaalla Zemmourilla on algerianjuutalaiset juuret. Hän on kirjoittanut useita kirjoja Ranskan "islamilaisesta kolonisaatiosta", joissa hän tuomitsee maahanmuuton ja luonnehtii islaminuskoa ranskalaisiin arvoihin sopimattomaksi.

Sunnuntain puheessaan Zemmour lupasi, että jos hänet valittaisiin presidentiksi, hän vähentäisi maahanmuuton lähes nollaan, tiukentaisi kansalaisuuden myöntämisprosessia ja karkottaisi maasta laittomat maahanmuuttajat.

Yleisöön kokoontuneet tuhannet kannattajat riemuitsivat jokaisesta maininnasta maahanmuuton vähentämisestä.

Ranskan presidentinvaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa. Vaaleissa Zemmour saa vastaansa laitaoikeiston Marine Le Penin lisäksi muun muassa keskustaoikeiston Valerie Pecressen.

Istuva presidentti Macron ei ole vielä virallisesti ilmoittautunut ehdolle.