Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeudenkäynti lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen tapauksesta alkaa – 68-vuotiasta miestä syytetään murhasta

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkaa tänään poikkeuksellisen murhajutun käsittely. 68-vuotiaalle miehelle luetaan syyte lähes 30 vuotta sitten kadonneen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhasta.

33-vuotias Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä vuonna 1994, eikä hänen ruumistaan ole koskaan löydetty. Härmäläisestä tehtiin viimeinen varma havainto katoamispäivänä Turun keskustassa puolenpäivän aikaan. Tuolloin hän lähti pois kotoaan osoitteesta Eerikinkatu 20.

Murhasta syytetty, vuonna 1953 syntynyt mies on entinen mainostoimistoyrittäjä ja Ylen mukaan Härmäläisen liikekumppani. Ylen mukaan Härmäläinen oli ilmoittanut vaimolleen menevänsä katsomaan mainosmiehen kanssa erästä asuntoa. Miehet olivat puhelinyhteydessä juuri ennen katoamista.

Poliisin mukaan on luultavaa, että Härmäläinen nousi Eerikinkadulta jonkin ajoneuvon kyytiin.

Syytetyllä aiempaa rikoshistoriaa

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti elokuussa siirtäneensä tapauksen uudelleen aktiivitutkintaan ja pyysi ihmisiltä havaintoja tai tietoja tapahtuneesta. Tuolloin KRP kertoi esitutkinnan perusteella olevan epätodennäköistä, että Härmäläinen olisi kadonnut omasta tahdostaan.

Ruumiin etsinnät on keskitetty Turun Airiston alueelle. KRP ei ole kertonut, miksi etsintöjä tehdään juuri siellä.

Murhasta syytetyllä miehellä on aiempaa rikoshistoriaa muun muassa talousrikoksista. Pari vuotta Härmäläisen katoamisen jälkeen mies tuomittiin törkeästä petoksesta, johon Härmäläinenkin kytkeytyi.

Helsingin Sanomien mukaan asiassa oli kyse satojentuhansien markkojen tekaistuista laskuista, joilla syytetty ja toinen mies huijasivat rahoitusyhtiötä ennen Härmäläisen katoamista. Asiakkaiksi tekaistuihin laskuihin oli laitettu Härmäläisen ja erään toisen miehen yhtiöt.

Murhaoikeudenkäynnille on varattu yhteensä viisi käsittelypäivää Varsinais-Suomen käräjillä. Viimeisen käsittelypäivän on määrä olla 21. joulukuuta.