Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissio ehdottaa EU-rikosten luettelon laajentamista kattamaan vihapuheen ja -rikokset

EU-komissio esittää EU-rikosten luettelon laajentamista kattamaan vihapuheen ja -rikokset. Vihapuhe ja -rikokset ovat komission mukaan lisääntyneet jyrkästi Euroopassa ja niistä on muodostunut erittäin vakava ilmiö niin verkossa kuin sen ulkopuolellakin.

Komission mielestä EU:n laajuisen ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan EU:n yhteisiä toimia. Vihapuheen ja -rikosten kriminalisoiminen EU:n tasolla edellyttää kuitenkin oikeudellista pohjaa, jota ei nykytilanteessa ole.

Luettelon laajennuksen tarkoitus on, että voitaisiin varmistaa EU:n jäsenmaissa sovellettavat yhteiset vähimmäissäännöt rikosten ja seuraamusten määrittelyyn.

Seuraavaksi komissio voi ehdottaa lainsäädäntöä, jolla vahvistetaan vihapuheen ja -rikosten määritelmiä ja seuraamuksia koskevat vähimmäissäännöt, Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyttäviksi tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen.

Rasistiset hyökkäykset lisääntyneet

Asiasta on laadittu ulkoinen selvitys, jonka mukaan vihapuhe ja -rikokset ovat laajalti levinnyt ja yleistyvä ilmiö.

Selvityksestä ilmenee, että esimerkiksi romaneihin, juutalaisiin, muslimeihin ja aasialaisiin tai tällaista alkuperää oleviksi miellettyihin henkilöihin kohdistuvat vihanilmaukset, kuten rasistiset hyökkäykset ja pahoinpitelyt, väkivaltainen kiusaaminen, uhkailu ja rasistinen kielenkäyttö, ovat lisääntyneet pandemian aikana.

Lähteiden mukaan yli puolet nuorista naisista ja tytöistä on joutunut verkkoväkivallan, kuten uhkailun ja seksuaalisen häirinnän, kohteeksi. Samalla vammaiset henkilöt ovat muita suuremmassa vaarassa joutua väkivaltarikosten, kuten viharikosten, uhreiksi sekä häirinnän kohteeksi.