Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kyselyssä suurempi osa suomalaisista kokee olevansa oikeistolaisia, kolmannes sijoittaa itsensä vasemmistoon

Suomalaisten poliittinen identiteetti on jakautunut ja jyrkentynyt hieman viime vuosina, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tutkimuksesta.

Kyselyn mukaan suurempi osa suomalaisista on oikeistolaisia kuin vasemmistolaisia, ja keskellä olevien osuus on pienentynyt vuodesta 2014. Kyselyyn osallistui yli 2 000 eri-ikäistä henkilöä ympäri Suomea.

Vastanneista 44 prosenttia sijoittaa itsensä poliittisesti oikeistoon, 34 prosenttia vasemmistoon ja 22 prosenttia keskelle.

Aiempaa useampi oikeistolainen luonnehti itseään vahvasti oikeistolaiseksi.

Miehet sijoittuvat enemmän oikealle kuin naiset

Tutkimuksen mukaan merkittävin muutos vuoteen 2014 nähden on perussuomalaisia äänestävien selkeä oikeistolaistuminen.

– Muutos johtunee sekä asenteiden että puolueen äänestäjäkunnan muutoksista, sanoo Evan toimituspäällikkö Sami Metelinen tiedotteessa.

Perussuomalaiset hajosi vuonna 2017 entisen puheenjohtajan Timo Soinin mukana sinisiin ja Jussi Halla-ahon perussuomalaisiin.

– Soinin perussuomalaiset sijoitti itsensä pikemmin lähemmäs keskustavasemmistoa kuin oikeistoa, Metelinen sanoo.

Miehet sijoittuvat naisia useammin oikealle. Johtavassa asemassa olevat henkilöt kokevat itsensä keskimäärin oikeistolaisiksi, työttömät ja opiskelijat kallistuvat hivenen vasemmalle.