Yhdysvaltojen tornadojen kuolonuhrien määrä noussut yli 90:n – yksistään Kentuckyssa kuolleita on yli 80

Yhdysvalloissa pelastustyöntekijät jatkoivat sunnuntaina epätoivoisesti etsintöjä eloonjääneiden löytämiseksi tuhoisien tornadojen jäljiltä. Tähän mennessä kuolonuhreja on jo yli 90, joista yksistään Kentuckyn osavaltiossa yli 80.

Pahimmat tuhot ovat juuri Kentuckyssa. Siellä esimerkiksi Mayfieldin kaupungissa pelastajat etsivät romahtaneen kynttilätehtaan raunioista kymmeniä vielä kateissa olevia ihmisiä.

Kentuckyn kuvernööri Andy Beshear sanoi uutiskanava CNN:llä , että osavaltion kuolonuhrien määrän uskotaan nousevan yli sadan.

Kentuckyn varakuvernööri Jacqueline Coleman puolestaan kertoi BBC:lle , että kuolleiden määrä kasvaa joka tunti.

– Pelastusryhmämme tutkivat yhä tuhoja ja koputtelevat ovia selvittääkseen, ketkä ovat elossa, Coleman sanoi.

Kuvernööri Beshearilla ei ollut antaa kadonneiden lukumäärää, mutta esimerkiksi 2 500 asukkaan Dawson Springsin kaupungissa kateissa olevien nimilista on kahdeksan sivun pituinen.

Perjantai-iltana paikallista aikaa myrsky raivosi kuudessa Yhdysvaltain osavaltiossa. Niiden seurauksena kymmeniä ihmisiä on edelleen kateissa ja useat kaupungit ovat kärsineet tuhoja.

Myrskyn arvellaan aiheuttaneen noin 30 tornadoa.

Kentuckyn yli 80 kuolleen lisäksi kuuden ihmisen on varmistettu kuolleen verkkokauppa Amazonin varaston osittaisessa romahduksessa Illinoisissa. Tennesseessä kuolleita on neljä, Arkansasissa kaksi ja Missourissa yksi.

Mayfield on kuin pommin jäljiltä

10 000 asukkaan Mayfieldin on kuvailtu olevan kuin pommin jäljiltä. Vapaaehtoiset ovat jakaneet alueen asukkaille esimerkiksi vettä, lämpimiä vaatteita ja vauvanvaippoja.

Beshearin mukaan Mayfieldin läpi kulkenut tornado oli edennyt yhteensä 227 mailin (noin 365 kilometrin) matkan. Tätä ennen pisimmän matkan taittanut tornado Yhdysvalloissa kirjattiin Missourissa vuonna 1925, jolloin reitti ylsi 219 mailiin (noin 352 kilometriin). Tuolloin lähes 700 ihmistä kuoli.

Fema: Voimakkaat myrskyt ilmastonmuutoksen aikakaudella "uusi normaali"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on luvannut liittovaltiolta apua tornadojen riepottelemille osavaltioille. Biden kertoi televisioidussa tilaisuudessa, että kyseessä oli todennäköisesti yksi pahimmista tornadokatastrofeista maan historiassa.

– Tämä on tragedia, emmekä vieläkään tiedä, kuinka monta ihmishenkeä on menetetty emmekä vahinkojen todellista määrää, presidentti totesi.

Yhdysvaltain hätätilaviraston (Fema) johtaja Deanne Criswell sanoi viikonlopun kaltaisten voimakkaiden myrskyjen olevan ilmastonmuutoksen aikakaudella "uusi normaali".

– Näkemämme ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat sukupolvemme kriisi, Criswell sanoi CNN:llä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt osanottonsa Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille tuhoisien tornadojen aiheuttamien kuolonuhrien vuoksi.

Sähkeessä Putin sanoi, että Venäjä toivoo loukkaantuneiden toipumista ja sitä, että tuhon seurauksista selvitään nopeasti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka