Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Selvitys: Materiaalivalinnoilla on merkittävä vaikutus tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöihin

Tekstiilien käyttöiän pidentäminen ja uusien ekologisten tekstiilikuitujen kehittäminen vaikuttavat ratkaisevasti tekstiilialan päästöjen vähentämiseen, ilmenee Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tuoreesta selvityksestä.

– Materiaalivalinnoilla on valtava vaikutus tekstiili- ja muotialan päästöihin. Kun halutaan vähentää päästöjä merkittävästi, tehokkainta on keskittyä korvaamaan puuvilla ja polyesteri kierrätyskuiduilla ja uusilla kuituinnovaatioilla, arvioi Suomen Tekstiili & Muoti ry:n johtava asiantuntija Satumaija Levón tiedotteessa.

Suomesta löytyy tällä hetkellä useita bio- ja kierrätyspohjaisia raaka-aineita käyttäviä yrityksiä, jotka kehittävät ja valmistavat uusia tekstiilikuituja. Tekstiilikuitua kehitetään muun muassa sellusta.

Järjestön mukaan suomalainen tekstiiliala voi kierrätyskuidun ja uusien raaka-aineiden avulla auttaa koko globaalia tekstiiliteollisuutta vähentämään päästöjään selvästi. Lähes 90 prosenttia alan päästöistä aiheutuu tekstiilikuitujen ja materiaalien tuotannosta.

Kaksinkertaistamalla tuotteiden käyttöikä voitaisiin leikata lähes puolet päästöistä.

– Jos tuotteen käyttöikä pidentyy kaksinkertaiseksi, ei tarvitse valmistaa toista tuotetta samaan käyttötarkoitukseen. Harkituilla ostopäätöksillä ja laadukkaiden tekstiilien suosimisella voimme kaikki vaikuttaa siihen, miten paljon päästöjä tekstiili- ja muotiala tuottaa, Levón painottaa.

Lähes kaikki ilmastovaikutukset syntyvät Suomen ulkopuolella

Selvityksen mukaan suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastovaikutuksista peräti 96,5 prosenttia syntyy Suomen rajojen ulkopuolella.

Selvitystyössä tarkasteltiin erityisesti suomalaisen tekstiili- ja muotialan epäsuoria päästöjä. Nämä eivät ole yritysten omassa hallinnassa, mutta ovat suoraa vaikutusta niiden toiminnoista.

Materiaalivalintojen ja käyttöiän pidentämisen lisäksi merkittäviä päästövähennyksiä voidaan saavuttaa siirtymällä uusiutuvan energian käyttöön tekstiilituotteiden valmistusketjun kaikissa vaiheissa, selvityksestä ilmenee.