Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuden teini-ikäisen hyväksikäyttö toi miehelle yli 11 vuotta vankeutta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yli 11 vuoden vankeuteen miehen, joka käräjäoikeuden mukaan käytti seksuaalisesti hyväkseen kuutta teini-ikäistä. Osaan sukupuoliyhteyksistä on liittynyt sadomasokistisia piirteitä, kertoo käräjäoikeus julkisessa selosteessa.

Kuudesta rikosten uhrista kaksi on ollut tapahtumien aikaan sijoitettuna. Yksi on lievästi tai keskivaikeasti kehitysvammainen. Nuoret ovat olleet iältään 13–16-vuotiaita.

Selosteen mukaan mies hankkiutui nuorten kanssa tekemisiin sosiaalisessa mediassa ja ryhtyi käymään heidän kanssaan seksuaalisväritteistä keskustelua.

Päästyään nuorten kanssa tekemisiin mies houkutteli heitä lähettämään intiimejä kuvia ja videoita itsestään. Osalle heistä hän toimitti myös seksivälineitä, joita myös käytettiin kuvissa ja videoissa. Ainakin osalle nuorista hän lupasi rahaa tai alkoholia.

Kuvasi tekoja puhelimellaan

Kuudesta nuoresta neljä mies onnistui houkuttelemaan yhteen tai useampaan tapaamiseen. Osaan sukupuoliyhteyksistä liittyi käräjäoikeuden mukaan sadomasokistisia piirteitä, kuten alistamista, sitomista, pään peittämistä hupulla ja piiskaamista sekä erilaisten seksivälineiden käyttämistä.

Osassa tapauksista mies kuvasi matkapuhelimellaan sukupuoliyhteyksiään ja muuta seksuaalista kanssakäymistään nuorten kanssa heidän tietämättään ja ilman heidän suostumustaan. Hän tallensi kuvamateriaalia matkapuhelimeensa ja muistitikulle.

Miehen tietokoneelta löydettiin lisäksi suuri määrä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja seksuaaliseen väkivaltaan liittyvää kuva-aineistoa, joka käräjäoikeuden mukaan on lajissaan törkeää. Törkeä aineisto on selosteen mukaan esimerkiksi sellaista kuvamateriaalia, jossa lasta raiskataan, pakotetaan ja uhataan tai jossa lapsi vaikuttaa olevan alle kuusivuotias.

Korvauksia uhreille yli 70 000 euroa

Syytekohtia jutussa on kaikkiaan 15. Käräjäoikeuden mukaan Janne Valtteri Kujala (aiemmalta nimeltään Hannu Kasper Kymén) syyllistyi muun muassa törkeään lapsenraiskaukseen, neljään törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön, seksuaalipalvelujen ostamiseen nuorelta ja sellaisen yritykseen sekä kahteen törkeään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämiseen. Kujalaa syytettiin myös vapaudenriistosta, mutta tämän syytteen käräjäoikeus hylkäsi.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Kujalan 11 vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen. Lisäksi oikeus määräsi Kujalan maksamaan rikosten uhreille korvausta kärsimyksestä yhteensä 70 300 euroa.

Käräjäoikeus antoi tuomion maanantaina. Oikeus määräsi asiakirjat salaisiksi, mutta antoi tapauksesta julkisen selosteen tiistaina.