Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Etäopiskelu nielaisi kolmanneksen lasten ja nuorten päivän askelista, VTV:n ex-pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin Finnair-pisteet syynissä, Suomessa palkansaajan veroprosentti on korkeampi kuin Ruotsissa

Korona-aika nielaisi kolmanneksen lasten ja nuorten päivittäisistä askelista, kertoo UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari. Kun lapset ja nuoret jäivät vuoden 2020 toukokuussa koulun sijaan kotiin opiskelemaan, jäi heiltä uupumaan jopa 30–40 prosenttia päivän askelista.

Move!-tutkimuksen mukaan noin 40 prosentilla 5. ja 8. luokan oppilaista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Erityisesti keskivartalon lihaskunto on heikentynyt edellisvuoteen verrattuna.

Viidesluokkalaisilla kestävyyskunnon tulos ehti laskea viisi vuotta, mutta lasku pysähtyi tänä vuonna.

VTV:n ex-pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin Finnair-pisteet ovat tänään käräjäoikeuden syynissä

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään tänään Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entisen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin syytteitä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja maksuvälinepetoksesta. Syytteet koskevat Yli-Viikarin virkamatkoilta kertyneiden Finnair Plus -palkintopisteiden käyttämistä yksityiskulujen maksamiseen.

Yli-Viikari on kertonut käyttäneensä vuosien 2018–2020 aikana henkilökohtaisella pistetilillään olleita pisteitä, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Oikeudessa on käsitelty myös Yli-Viikarin syytettä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, joka liittyy VTV:n ylitarkastajan kanssa tehtyyn sopimukseen virkasuhteen päättymisestä. Yli-Viikari on kiistänyt syytteen.

Veronmaksajien vertailu: Suomessa palkansaajan veroprosentti korkeampi kuin Ruotsissa

Veronmaksajain tuoreen kansainvälisen palkkaverovertailun mukaan palkkojen verotusta riivaa Suomessa kireä progressio.

Suomalaista keskipalkkaa eli 46 000 euroa vuodessa saavan veroprosentti on 3,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Vertailun suurimmalla 149 500 euron tulotasolla ero on kasvanut jo 7,6 prosenttiyksikköön, Veronmaksajain keskusliitto kertoo tiedotteessa.

Ruotsikin verottaa selvästi Suomea kevyemmin. Ruotsiin verrattuna keskituloisen palkansaajan veroprosentti on meillä 5,6 prosenttiyksikköä korkeampi.

WHO arvioi: Nopeasti leviävää omikronmuunnosta on todennäköisesti suurimmassa osassa maita

Maailmanterveysjärjestö WHO varoittaa, että koronaviruksen omikronmuunnos leviää aiempia variantteja nopeammin. Järjestön johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus arvioi, että muunnos on todennäköisesti huomaamatta levinnyt suurimpaan osaan maailman maista.

Omikronmuunnosta on havaittu 77 maassa. Se havaittiin ensimmäisen kerran viime kuun lopulla Etelä-Afrikassa.

Varhaisten tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että omikron on deltamuunnosta tarttuvampi. Delta on ollut viruksen valtamuunnos pidemmän aikaa. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa ylittyi 800 000 koronakuoleman raja

Yhdysvalloissa on rikottu yli 800 000:n koronaan liittyvän kuoleman raja. Asia selviää yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston koronaseurannasta.

Yhdysvalloissa on raportoitu määrällisesti eniten koronaan liittyviä kuolemia koko maailmassa.

Maailmanlaajuisesti koronakuolemia on kirjattu yli 5,3 miljoonaa, eli koronaan liittyen on kuollut lähes koko Suomen väkiluvun verran ihmisiä. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa senaatti äänesti jälleen velkakaton nostamisen puolesta

Yhdysvalloissa senaatti on tiistaina äänestänyt liittovaltion velkakaton nostamisen puolesta.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen varoitti viime kuussa, että ministeriöllä ei olisi riittäviä varoja Yhdysvaltain hallinnon toimien jatkamiseen joulukuun 15. päivän jälkeen, jos velkakattoa ei koroteta mahdollisimman pian.

Syvästi jakautuneessa senaatissa päätettiin nostaa velkakattoa 2,5 biljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Seuraavaksi kongressin edustajainhuoneen tulee hyväksyä päätös. (Lähde: AFP)

Malta laillistaa kannabiksen käytön ja kasvatuksen omaan käyttöön

Maltan parlamentti hyväksyi tiistaina lain, joka sallii kannabiksen käytön ja sen kasvattamisen henkilökohtaiseen käyttöön.

Aikuisille sallitaan korkeintaan seitsemän kannabisgramman hallussapito ja neljän kannabiskasvin kasvattaminen kotona.

Maltan pääministeri Robert Abela on aiemmin sanonut, että laillistamisella pyritään puuttumaan kannabiksen käytön ongelmiin tuomalla alalle sääntelyä.

Uusi laki tarvitsee vielä presidentin hyväksynnän. (Lähde: AFP)

Kapanen laukoi avausmaalin, joka johdatteli pingviinit 5–2-voittoon

Jääkiekon NHL:ssä Kasperi Kapasen avausmaali johdatteli Pittsburgh Penguinsin 5–2-voittoon Montreal Canadiensista.

Kapasen maali syntyi ensimmäisessä erässä, kun peliaikaa oli kulunut hieman yli 11 minuuttia. Maali oli suomalaisen kauden seitsemäs.

Montrealin toisen maalin teki Jesse Ylönen vain sekunteja ennen toisen erän päättymistä. Maali oli Ylösen kauden ensimmäinen. Suomalaishyökkääjä on nähty tällä kaudella kolmesti NHL-kaukalossa. Aiemmin kaudella Ylönen on pelannut Montrealin farmijoukkueessa.

Manchester City runnoi Leedsiä 7–0, Pukin Norwich hävisi 0–2 Aston Villalle

Jalkapallon Englannin Valioliigan iltaotteluissa nähtiin täystyrmäys, kun Manchester City runnoi Leedsin suunnalta tulleita vierailijoita kertakaikkisen yksipuolisesti maalein 7–0. Jo ensimmäinen puoliaika oli vierasjoukkueelle tuskallinen 3–0-tappio, ja toinen puoliaika pisti vielä pahemmaksi.

Illan toisessa ottelussa suomalaishyökkääjä Teemu Pukin Norwich kärsi vierastappion 0–2 Aston Villaa vastaan. Illassa oli tarkoitus pelata myös ottelu suomalaishyökkääjä Marcus Forssin edustaman Brentfordin ja Manchester Unitedin välillä, mutta kohtaaminen siirrettiin Unitedin koronatartuntojen vuoksi.