Alustavien seulontojen perusteella yli neljäsosa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronatartunnoista voisi olla omikronia, varmistettuja tapauksia vasta 34 – lähiviikkoina omikron voi alkaa levitä laajasti väestössä

Alustavien seulontojen perusteella yli neljäsosa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin koronatartunnoista voisi olla omikronia, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL:n viikoittaisessa koronatilannekatsauksessa.

– Tämän perusteella arvioimme, että omikronin osuus on selvässä kasvussa, Savolainen-Kopra kertoo.

Virallisesti Suomessa on vahvistettu vasta 34 omikronmuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa.

Varsinais-Suomessa alkuviikon aikana raportoiduista koronatartunnoista reilun viiden prosentin on todettu olevan omikronmuunnosta, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotteessaan. Toistaiseksi lähes kaikkien omikronepäilyjen alkuperä on pystytty selvittämään.

Satunnaisten seulontojen perusteella omikron ei ole vielä nousussa muualla Suomessa, mutta sen arvioidaan leviävän koronaviruksen valtamuunnokseksi koko Suomessa. Leviämisen aikataulu riippuu Savolainen-Kopran mukaan siitä, paljonko ihmisillä on kontakteja. Laajaa leviämistä väestössä ei ole vielä käynnissä.

– Arvelisin, että tämäkin tulee muuttumaan lähiviikkoina, kun omikron ottaa laajemmin valtaa.

Arvion mukaan omikron olisi kolme kertaa tartuttavampi koronan muunnos kuin delta.

– Tällä hetkellä meillä alkaa olla varsin selkeää näkemystä siitä, että omikron on helpommin leviävää kuin delta, Savolainen-Kopra sanoo.

Omikron leviää Suomen sisällä

Savolainen-Kopran mukaan omikron on levinnyt kansainvälisen matkustajaliikenteen mukana hyvin nopeasti eri puolille maapalloa.

Tällä hetkellä yli 70 maata on raportoinut omikronlöydöksistä.

– Todennäköistä on, että sieltä mistä on osattu etsiä, niin sieltä sitä (omikronia) myös löytyy, Savolainen-Kopra sanoo.

Kaksi kertaa rokotettujen rokotesuoja on alentunut omikronmuunnosta vastaan.

– Kuitenkin niin, että vakavaa tautia vastaan vastetta edelleen on, Savolainen-Kopra sanoo.

Hänen mukaansa kolme kertaa rokotetuilla suoja on jo parempi.

Etelä-Afrikassa tehtyjen havaintojen mukaan vaikuttaisi, ettei omikron aiheuta ainakaan vakavampaa tautia kuin aiemmat muunnokset. Etelä-Afrikassa kuolleisuus ei ole noussut omikronmuunnoksen levitessä samaa tahtia tartuntamäärien kanssa. Aineistossa oli hyvin nuoria potilaita, joten Savolainen-Kopra huomauttaa, ettei aineiston pohjalta voida vetää johtopäätöksiä vakavien tautimuotojen riskistä esimerkiksi Euroopassa. Euroopassa väestö on iäkkäämpää.

Koronatartuntojen määrät yhä nousussa

Koronatartuntojen kahden viikon ilmaantuvuus on edelleen noussut. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä noin 20 600 tartuntaa, mikä on liki 4 600 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana. Tänään Suomessa todettiin 1 981 uutta koronavirustartuntaa. Eilisen suuressa koronatartuntaluvussa oli mukana tartuntoja, jotka yleensä raportoitaisiin tänään. Eilen raportoitiin 2 225 koronatartuntaa.

Viime viikolla testatuista näytteistä oli positiivisia 7,2 prosenttia.

– Testipositiivisuus on kääntynyt nyt todennäköisesti ihan todelliseen nousuun, kertoi STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki koronatilannekatsauksessa.

Voipio-Pulkin mukaan testipositiivisuus vaihtelee alueellisesti todella paljon. Testaamisen taso on hänen mukaansa melko korkealla.

Kolmansien koronarokoteannoksien rokotukset ovat edenneet vauhdilla. Kolmas rokoteannos on annettu Suomessa noin 565 000 ihmiselle. Rokotusten edistymisestä kertoi THL:n ylilääkäri Otto Helve. Helven mukaan toisen rokoteannoksen yli puoli vuotta sitten saaneista yli 75 prosenttia on jo saanut kolmannen rokoteannoksen.

Koronarokotteen kolmannen annoksen on nyt saanut 12,3 prosenttia Suomen 12 vuotta täyttäneestä väestöstä. Annettujen kolmansien rokoteannosten määrä on noussut eilisen luvuista noin 36 000:lla, kun ensimmäisten annosten määrä on noussut reilulla 2 000:lla ja toisten annosten noin 4 000:lla.

Otto Helven mukaan viime viikkona koronarokotusten etenemiseen on vaikuttanut influenssarokottaminen, joka on vaatinut rokotushenkilökuntaa.

Sairaalahoidon kuormitus jatkuu korkealla tasolla

Voipio-Pulkin mukaan sairaalahoidon kuormitus koronaviruksen takia jatkuu korkeana. Erikoissairaanhoito on kuormittunut, mutta kuormitus ei ole kasvanut samaan tahtiin uusien tartuntojen kanssa.

Tehohoidossa tilanne on viime aikoina muuttunut niin, että tapauksia on enemmän Helsingin seudun ulkopuolella. Kuormitus on kasvanut etenkin Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä.

Voipio-Pulkki muistutti tiedotustilaisuudessa, että rokottamattoman henkilön riski saada vakava tauti on paljon rokotettua korkeampi.

Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on varmistettu neljä, kertoo THL.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka