Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin haluaa saada vauhtia tehosterokotteiden antamiseen – rokotustodistuksen voimassaoloon halutaan yhteinen linjaus

Koronaviruksen vauhdikkaasti leviävä omikronvirusmuunnos on herättänyt Euroopassa laajaa huolta. Brysseliin torstaina kokoontuneet EU-maiden johtajat toivovat, että rokotusten avulla tilannetta saataisiin parannettua.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan nyt on oleellista, että tehosterokotteiden antaminen saadaan kunnolla käyntiin. Myös Suomessa hallitus aikoo vauhdittaa kolmansien rokotteiden antamista.

– Meidän pitää nyt kiihdyttää tahtia ja tähän olemme etsineet ratkaisuja, Marin sanoi.

Huippukokouksessa EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi jäsenmaille tuoreimmat tiedot EU:n rokotetilanteesta. Von der Leyenin mukaan tähän mennessä 67 prosenttia EU:n väestöstä on rokotettu koronaa vastaan. Eroja eri maiden välillä kuitenkin on, ja yhdeksässä jäsenmaassa rokotettuja on alle 60 prosenttia väestöstä. Suomen rokotuskattavuus on komission vertailun mukaan seitsemänneksi paras 27 jäsenmaasta.

Koronakeskustelun satona EU-maiden johtajat alleviivaavat koordinoidun lähestymistavan tärkeyttä EU:n koronarokotustodistuksen voimassaolon suhteen.

Kyse on siitä, kuinka kauan rokotustodistus voi olla voimassa kahden rokotteen jälkeen. EU-komissio on aiemmin ehdottanut, että todistus olisi voimassa yhdeksän kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Siitä eteenpäin todistus ei enää olisi voimassa ilman kolmatta rokoteannosta. Komissiolta odotetaan delegoitua säädöstä asiasta.

Matkustusrajoituksissa hajontaa

Virusmuunnoksen levitessä osa jäsenmaista on jo muuttanut matkustusrajoituksiaan. Esimerkiksi Italia vaatii tästä päivästä alkaen kaikilta muista EU-maista tulevilta matkustajilta negatiivista koronatestiä. Myös Irlanti, Kreikka ja Portugali ovat ilmoittaneet uusista testausvaatimuksista.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on suosittamassa, että Norjasta, Tanskasta, Britanniasta ja Nigeriasta tuleville matkustajille tehdään koronatesti Suomen rajalla. Testistä voisi vapautua tuoreen negatiivisen testituloksen esittämällä.

Ensi tiistaista lähtien Suomessa tulee voimaan EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolelta tuleville ennakkotestivaatimus

Ennen huippukokousta Marin kertoi toivovansa, että rajatoimenpiteistä pystyttäisiin tekemään yhdenmukaisempia EU:ssa, mutta päätökset rajoista ovat pitkälti kansallisessa päätäntävallassa.

– Uskon, että tulevaisuudessakin tulemme näkemään hajontaa niin testauskäytäntöjen kuin rajakäytäntöjen osalta. Ideaalitilanne tietenkin olisi se, että meillä olisi yhteinen politiikka, Marin kommentoi keskiviikkoiltana.

Marin ennakoi, että yhä useampi EU-maa alkaa ottaa testausvaatimuksia käyttöön rajojen terveysturvallisuuden takaamiseksi. Hän kertoo keskustelleensa asiasta myös ruotsalaiskollegansa Magdalena Anderssonin kanssa.

– Olen ymmärtänyt, että sielläkin (Ruotsissa) todennäköisesti tullaan kiristämään rajaturvallisuustoimia, Marin sanoi aamulla.

Koronapäätelmissä EU-maiden johtajat päätyivät korostamaan, että rajoitusten ei tulisi hankaloittaa EU:n sisämarkkinoiden toimintaa eikä suhteettomasti haitata vapaata liikkuvuutta unionissa.

Pitkä kokous tiedossa

Huippukokouksen odotetaan venyvän pitkäksi, sillä koronatilanteen lisäksi asialistalle on koottu monta vakavaa aihetta. Marin uskoi, että keskustelut venyvät aamuyöhön asti.

– Energian hinta tulee puhuttamaan paljon. Tämä herättää huolta eri puolilla Eurooppaa ja tästä tullaan käymään pitkä keskustelu, Marin ennakoi aamulla saapuessaan kokoukseen.

Keskustelu energiasta käynnistyi alkuiltapäivästä. Illan ja mahdollisesti yön aikana kokouksessa keskustellaan myös muun muassa Ukrainan ja Venäjän välisestä tilanteesta, Valko-Venäjästä sekä kriisinkestävyydestä.

Ukrainan tilanne huolestuttaa

Kansainvälisistä suhteista pinnalla ovat erityisesti Venäjän toimet. Venäjä on viime aikoina keskittänyt joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan, mikä on herättänyt huolta.

Asiasta keskusteltiin Brysselissä myös eilen, kun EU-johtajat tapasivat itäisiä kumppanimaita, joihin Ukraina lukeutuu. Marin kuvaili Ukrainan ja Venäjän välistä tilannetta huolestuttavaksi.

Marin kertoi, että eri maiden puheissa on hieman erilaisia analyyseja siitä, mihin Venäjä pyrkii.

– Me emme tällä hetkellä vielä tiedä, mihin Venäjä omalla toiminnallaan pyrkii. On selvää, että meidän pitää olla valmiina erilaisia mahdollisia tilanteita varten, Marin sanoi keskiviikkona.

EU on osoittanut Ukrainalle yhtenäistä tukea ja vaatinut Venäjää liennyttämään toimiaan. Marinin mukaan tämän päivän huippukokouskeskustelussa saattavat nousta esiin pakotekysymykset.

Marinin mukaan pakotteet ovat keino, jota EU on valmis käyttämään, mutta tilanteeseen tulisi pyrkiä löytämään ratkaisu myös muuta kautta.

– Pitää laskea jännitteitä ja saada Krimin tilanne, Ukrainan tilanne ratkaistua, Marin sanoi aamulla.